Kolik přesně stojí paliativní péče se stále neví. Výsledky pilotního programu se odkládají

Pokud mají Češi říct, kde by si přáli jednou umřít, nejčastější odpovědí je doma. Nevyléčitelně nemocným to umožňuje takzvaná paliativní péče. Pomáhá zvládnout poslední životní chvíle důstojným způsobem nejen pacientovi, ale i jeho blízkým. V Česku péči domácích hospiců zdravotní pojišťovny zatím neproplácejí. Stát to chce změnit. Výsledky pilotního programu, který se rozjel loni na jaře, se ale zatím odkládají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospic sv. Lukáše v Ostravě-Výškovicích

Hospic sv. Lukáše v Ostravě-Výškovicích | Foto: Charita Ostrava

Když Jakubovi umírala maminka na onkologické onemocnění, měla jasno, že poslední chvíle chce strávit v domácím prostředí s rodinou. A jak popsal mladík už dřív, věděla i to, co si naopak nepřeje.

„Vyhnout se nemocnici a vyhnout se léčení za každou cenu. Byl to hrozně důležitý moment, protože to máma právě nechtěla. Brala to tak, že je to pro ni terminální diagnóza, smrt je přirozená věc, která přijde, a chtěla ji zažít jen důstojně,“ řekl Jakub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paliativní péče zatím není v Česku proplácena zdravotními pojišťovnami. Stát to ale chce změnit

Stejné přání mají i další lidé s konečnou diagnózou. A právě jim by mohla domácí paliativní péče pomoct prožít poslední dny mezi blízkými a ve známém prostředí.

V Česku ji ale zatím poskytuje minimum institucí. Navíc se na ni nevztahuje zdravotní pojištění. Stát přitom už několik let tvrdí, že to chce změnit.

„Mám pocit, že se to v posledních dvou až třech letech děje opravdu hodně. Ze strany státní správy, to jak ministerstva zdravotnictví, tak ministerstva práce a sociálních věcí, poměrně často vidím a slyším iniciativy a snahy začít v tomto smyslu něco dělat," popisoval letos v květnu Martin Loučka z Centra paliativní péče.

„Na lékařských fakultách se o paliativní péči začíná víc mluvit, učit, představuje se studentům jako součást jejich práce,“ dodal Loučka.

Všeobecná zdravotní pojišťovna rozjela loni na jaře pilotní projekt, který by léčbu zpřístupnil více lidem. Zapojilo se do něj sedm poskytovatelů domácí hospicové péče z celého Česka. Výsledky měly být před prázdninami. Nakonec ale nebudou dřív než v září.

Porovnání hospiců a nemocnicí

„Pilotní projekt byl prodloužen ve snaze získat co nejpřesnější data a kvalitní analýzu, ze které bude možné vycházet. Několikaměsíční posun rozhodně nepřináší žádné velké komplikace, naopak dostane paliativní péči na kvalitativně vyšší úroveň,“ potvrzuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Lidé z praxe by uvítali, kdyby se paliativní péče proplácela co nejdřív. „Napjatě čekáme, jak dopadne vyhodnocení. Jestli bude v červnu nebo v září pro nás znamená jen, že se pořád oddaluje donekonečna to, jestli tento systém úhrady bude jednou otevřený jiným organizacím než těmto sedmi,“ říká Marek Uhlíř z hospicového sdružení Cesta domů.

Menší zdravotní pojišťovny se do pilotního projektu nezapojily. „Vedení VZP dohodlo se zástupci ambulantních hospiců tak vysokou cenu za jeden den péče v mobilním hospicu, na kterou nemohl Svaz zdravotních pojišťoven přistoupit,“ dodává za Svaz zdravotních pojišťoven České republiky Hana Kadečková.

Jeden den domácí hospicové péče konkrétně zatím vyjde na 1400 korun za pacienta. Výsledky pilotního testování se budou porovnávat s náklady péče v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme