Havárii letadla s Alexandrovci natočil náhodný svědek. Stroj se do moře řítil 500kilometrovou rychlostí

Nedělní havárii letounu Tupolev Tu-154, při níž zemřelo všech 92 lidí na palubě, natočil náhodný svědek. Podle agentury TASS to v úterý sdělila mluvčí ruských vyšetřovatelů Světlana Petrenková. Agenturní zdroje blízké vyšetřován tvrdí, že stroj se do moře žřítil rychlostí přes 500 kilometrů za hodinu. Zřícení mohla způsobit také špatná funkce vztlakových klapek, uvedla v úterý večer agentura Interfax s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním a analýzou dat ze zápisníku letových údajů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé k místu neštěstí přinášejí květiny.

Lidé k místu neštěstí přinášejí květiny. | Zdroj: Reuters

Podle médií byla v úterý nalezena těla dalších dvou obětí tragédie a údajně i další dva palubní záznamníky. Třetí záznamník potápěči vyzvedli z Černého moře už v noci a zařízení již zkoumají odborníci jedné z moskevských laboratoří.

„Podle předběžných dat, nebyla koordinovaná funkce vztlakových klapek. V důsledku jejich nevysunutí nebyl dostatečný vztlak, rychlost nestačila k získání výšky a stroj spadl,” cizuje svůj zdroj agentura Interfax.

„Byli zjištěni a vyslechnuti noví očití svědci leteckého neštěstí, včetně člověka, který natočil start, následující let a pád letounu do moře," citoval TASS Petrenkovou. Kromě tohoto záznamu už vyšetřovatelé zhlédli další obrazové nahrávky pořízené před odletem havarovaného stroje z letiště v Soči.

Kapitán letu s Alexandrovci chtěl zřejmě přistát na vodě, vyšetřovatelé našli černou skříňku

Číst článek

Podle tiskových agentur záchranáři z moře vytáhli zatím 16 mrtvých. Další dva našli v úterý objevené ocasní části tupoleva. Tam prý také narazili na další dvě černé skříňky se záznamy důležitými pro zjištění příčin tragické události.

Vyšetřovatelé zatím nepovažují variantu teroristického útoku za pravděpodobnou. Na nalezených kusech letounu ani na oblečení či tělech obětí nenašli žádné stopy exploze. Nejvíce hovoří o možnosti technické závady, o chybě pilota nebo o špatném palivu.

Zacharovová neupřesnila, co je vidět na záběrech zachycujících nehodu, které pořídil svědek.

Agentura TASS ale s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování v úterý uvedla, že letoun se několik sekund před katastrofou pokoušel změnit směr letu doprava. „Úhel stoupání letadla byl příliš velký, to může zapříčinit, že nos letadla je příliš vysoko a letadlo se začne kolébat. Zřejmě se odchýlilo od svého kurzu a pokusilo se zabočit doprava. Do vody se zřítilo rychlostí asi 510 kilometrů za hodinu, " uvedl zdroj agentury.

Ruské ministerstvo zahraničí chce po letecké havárii sbor Alexandrovcůco nejdřív obnovit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme