Orangutani v ústecké zoo mají nový výběh. Jeho stavbu ale provázejí spory

2. červen 2017

Orangutani v ústecké zoologické zahradě mají nový venkovní výběh. Původní expozici nechala zoo opravit a dnes (2. 6.) ji slavnostně otevřela. Sloužit bude čtveřici orangutanů bornejských. Oprava výběhu ale nabrala zpoždění. Práce totiž provázejí spory.

„Jsem moc ráda, že se podařilo, přes veškeré komplikace, stavbu dokončit, a že mají zvířata aspoň takový výběh, jaký je v možnostech města a zoologické,“ glosovala otevření nového výběhu primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová.

Přestavbu výběhu pro orangutany totiž provázely problémy. „Firma, která měla tu stavbu dokončit do konce dubna, odjela a nedokončila tu práci s tím, že to nejde udělat,“ vysvětluje Roman Končel, pověřený vedením zoo.

Tomáš Ouhel z firmy Bamboo design, která v ústecké zoo práci na renovaci pavilonu orangutanů začínala, s takovým tvrzením nesouhlasí: „Zoologická zahrada užívá naše dílo nejenom bez našeho souhlasu, ale i nelegálně – bez toho, aniž by řádně uhradila fakturu. Vnímám to tak, že zoologická zahrada nechce zaplatit za odvedené dílo a už i tím, že ho dnes slavnostně otevírá, ukazuje na to, že je normálně dokončené.“

„Firma s námi zatím vůbec nevstoupila do kontaktu, pouze přes právníky, a těm bych to nechal. Případné žaloby se nebojíme, protože si myslím, že jsme v této věci v právu,“ komentuje postoj zoo k možné žalobě Roman Končel.

Práce na opravy venkovního výběhu pro orangutany vyšly podle zoologické zahrady zhruba na 400 tisíc korun.

autor: bach
Spustit audio