Nejdůležitější výroky francouzského roku 2017: Rakeťák Kim, miláček Hollande a loučení s Hallydayem

29. prosinec 2017

Rok 2017 rámovala řada výroků, ať již zazněly z úst Donalda Trumpa, Emmanuela Macrona, Françoise Hollanda nebo prince Harryho.

Francouzský deník Le Figaro vybral ty nejvýraznější z nich, aby čtenářům umožnil zrekapitulovat si uplynulých 365 dní.

Zpochybňujete mou počestnost?

Letošek ve Francii nejvíce poznamenaly prezidentské volby, které vynesly k moci centristu Macrona. Na samém počátku roku byl ale favoritem průzkumů kandidát Republikánů François Fillon, který triumfoval ve stranických primárkách.

Tehdy vzkázal, že jediné, co by mu mohlo zabránit v kandidatuře, by bylo „zpochybnění jeho počestnosti – kdyby byl z něčeho obviněn“. Postupná odhalení týkající se jeho ženy, dětí i drahých obleků Fillonovi kampaň nakonec zhatila.

A jeho vlastní slova jej dostihla rychleji, než si dokázal představit: v březnu byl obviněn ze zneužívání veřejných financí. Svému slibu ale nedostál a kandidaturu nevzdal. Teprve když v prvním kole získal jen 20 procent hlasů, definitivně se stáhl z politického života, uvádí Le Figaro.

Lásku voličů mám na dosah

V dubnu, pár dní před druhým kolem prezidentských voleb, poskytl prezident François Hollande rozhovor magazínu L’Obs. Hlava státu se v něm ve chvíli odchodu z Elysejského paláce svěřila s některými důvěrnostmi. Zvláštní pozornost na sebe strhla tato pasáž rozhovoru:

„Byl jsem velmi nepopulární a oproti tomu, co si lidé mysleli, mě to mrzelo. Ale nikdy mi to nezabránilo vládnout a navíc jsem proti sobě necítil silné nepřátelství, kromě období, kdy jsem prosazoval legalizaci homosexuálních sňatků. Dnes mám lásku voličů na dosah ruky.“ Tento Hollandův výrok spolu s několika dalšími bývalému francouzskému prezidentovi také vynesl ocenění Grand prix 2017 za politický humor.

Donald Trump

V září pak pronesl Thomas Bach Francouzi dlouho očekávaná slova: „Paříž 2024, Los Angeles 2028.“ Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) tak stvrdil rozhodnutí o tom, že olympiáda se bude v roce 2024 konat ve francouzské metropoli – a to přesně sto let od posledních pařížských her.

Toto rozhodnutí přišlo po několika neúspěšných kandidaturách. Francie má tedy nyní šest let na to, aby se na olympijské hry připravila. Ale už nyní se začínají ozývat kritické hlasy těch, kdo se obávají, že událost bude pro zemi příliš nákladná.

Rakeťak Kim

Le Figaro poté ve svém výběru míří přes oceán. „Je těžké zvolit jen jednu větu amerického prezidenta, který svými slovy tak často a rád šokuje. Jeho výrokům by se dal zasvětit celý článek,“ přiznává deník.

Nakonec se rozhodl pro tweetovou zprávu ze 17. září, ve které Donald Trump vysvětluje, že jednal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a že se ho zeptal, jak se má „Rakeťák“. Šlo o posměšnou narážku na jeho severokorejský protějšek Kim Čong-una, který znepokojuje mezinárodní společenství zkouškami balistických střel a jadernými pokusy.

Napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem letos neustále stoupalo. Poté, co Severní Korea v listopadu vyzkoušela střelu schopnou zasáhnout kontinentální USA, americký prezident suše prohlásil: „To zvládneme, postaráme se o to.“ Začátek příštího roku nejspíš nebude jednoduchý, dodává k tomu francouzský list.

Sundej svý prase

Zveřejňování případů sexuálního zneužívání pak podle něj zůstane nejvýznamnější společenskou událostí roku 2017. Americký časopis Time ostatně označil za „osobnost roku“ zneužité ženy, které se odvážily prolomit mlčení. Mezi nimi je také jedna Francouzka – Sandra Mullerová. Uprostřed Weinsteinovy aféry zveřejnila tato novinářka tweet, který se stal mezníkem.

„Vyprávěj také o sexuálním obtěžování, které jsi zažila v práci, a uveď jméno a detaily. Čekám na vás!,“ vyzvala Mullerová a připojila #balancetonporc, v překladu „sundej svý prase“. Zpráva zaznamenala ohromující úspěch: za dva měsíce bylo pod tímto příznakem zveřejněno na 700 tisíc tweetů.

Pozoruhodná slova zazněla i v Británii. „Fanoušci královské rodiny byly dojatí – ostatně stejně jako naše redakce,“ přiznává Le Figaro ve svém článku. Princ Harry, vnuk královny Alžběty, a americká herečka Meghan Markleová oznámili na konci listopadu své zásnuby. Následovalo focení v Kensingtonských zahradách, díky kterému svět poprvé spatřil zásnubní prsten, a proběhlo i společné interview.

„Nikdy předtím jsem o Meghan neslyšel,“ řekl v něm mimo jiné Harry. Vysvětlil, že do schůzky, kterou jim zprostředkovala společná známá a kde spatřil Markleovou poprvé, neviděl ani seriál Kravaťáci, jenž americkou herečku proslavil.

Moje lásko, tolik tě miluji.

A poslední citát, který je pro Le Figaro a celou Francii tím nejbolestnějším. Šestého prosince ráno zažila země šok. Zpěvák Johnny Hallyday zemřel předchozí noc na následky rakoviny plic. Jeho žena Laeticia to zatelefonovala prezidentu Macronovi a zároveň vydala prohlášení pro veřejnost, ve kterém uvedla:

„Johnny Hallyday odešel. Píšu to a sama tomu nevěřím. A přitom je to skutečnost. Můj manžel není. Johnny byl výjimečný muž. A díky vám jím zůstane. Hlavně na něj nezapomeňte. Je a bude s námi navždy. Moje lásko, tolik tě miluji.“

autor: Jan Machonin
Spustit audio