O poplatcích ve zdravotnictví má dnes rozhodnout Ústavní soud

Ústavní soud se znovu vrací k žalobě ČSSD. Dnes s největší pravděpodobností vynese očekávané rozhodnutí o poplatcích u lékaře a celé zdravotnické části vládní reformy veřejných financí. Kvůli poplatkům soud mimořádně sáhl k povolání svědků a vyslechl premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Na rozhodnutí Ústavního soudu bude ministr zdravotnictví reagovat dopoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poplatky ve zdravotnictví

poplatky ve zdravotnictví | Foto: Alena Palečková

Dlouho očekávané rozhodnutí o poplatcích a změnách ve zdravotnictví má dnes vynést Ústavní soud. Jde o druhou část rozděleného návrhu sociálních demokratů na zrušení vládní reformy veřejných financí.

Soud totiž stížnost, kterou podali sociální demokraté už loni v říjnu, rozdělil kvůli rychlejšímu vyřízení do tří částí. První, spíše obecnou část, už soudci ponechali v platnosti. Ve třetí části zahrnující sociální body reformy, zrušili ustanovení, podle kterého neměli zaměstnanci za první tři dny pracovní neschopnosti pobírat nemocenskou. Soud změnu nemocenského zdůvodníl argumentem, že zaměstnanci jsou nuceni platit si první tři dny nemoci, ale současně jejich povinnost platit pojistné zůstala. Další části reformy - například třírychlostní rodičovská dovolená, přídavky na děti nebo podpora v nezaměstnanosti a porodné - se podle Ústavního soudu měnit nemusí.

Právě regulační poplatky jsou podle sociálních demokratů nejslabším místem reformy. Důležité bude, jak soudci posoudí článek 31 v Listině základních práv a svobod. V něm je napsáno, že "Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon." V zákoně o poplatcích je podle odborníků také velmi málo výjimek, které by měly chránit nejchudší lidi před dopadem poplatků.

Zákon o poplatcích ve zdravotnictví odmítá nejen opozice, ale výhrady k němu mají i někteří koaliční zákonodárci. Lidovcům vadí především zpoplatnění léků a lékařské péče pro děti a důchodce.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme