Rusko znovu kritizuje český vývoz zbraní do Gruzie

Česko bylo v uplynulých dvou letech největším dodavatelem tanků, samohybných děl a raketometů do Gruzie. Vyplývá to z údajů ruského ministerstva obrany, které zveřejnil deník Komsomolskaja pravda. Moskva obviňuje Gruzínce, že právě palbou z tanků a raketometů masakrovali civilní obyvatelstvo v Jižní Osetii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tank T-55

tank T-55 | Foto: www.army.cz

Podle českého ministerstva zahraničí máme jako člen NATO a spojenec USA zájem na posílení obranyschopnosti Gruzie, protože tato země je aktivně zapojená do boje proti terorismu a má silnou prozápadní orientaci. Cílem Aliance včetně Spojených států je, aby Gruzie měla reformovanou armádu.

České oficiální údaje o počtu vyvezených zbraní se od těch ruských ale poněkud liší. Podle našich úřadů vyvezly české firmy se souhlasem státu do Gruzie 120 tanků T-54 a T-55, které jsou už značně zastaralé. Kromě nich mělo ale Česko - podle Ruska - prodat Gruzii i modernější obrněnce T-72.

Dále jsme dodali Gruzii i několik českých vojenských letounů L-39, ruských Su-25 a kolem 5 desítek houfnic ráže 122 a 152 milimetrů. Podle ruských úřadů prodalo Česko Gruzii i šest raketometů RM-70 Grad, které jsou ruské výroby a jsou charakteristické velkou mohutností palby.

Hodnota tohoto exportu od roku 2003 postupně stoupla z 32 milionů korun na 144 milionů, přičemž jen loni to bylo už plných 317 milionů.

Vedle naší země vojenskou techniku do Gruzie dováží i Spojené státy, Bulharsko, Maďarsko, Turecko, Izrael a Bosna. V celosvětovém měřítku jsou pak největším vývozcem zbraní USA následované Ruskem, Německem, Francií a Velkou Británií. Podle švédského ústavu pro výzkum míru je Česko v exportu zbraní na 26. místě.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme