V rozpočtu na příští rok chce změny hlavně levice

Poslaneckou sněmovnu čeká rozhodování o podobě státního rozpočtu na příští rok. Sociální demokraté, komunisté a lidovci chtějí prosadit navýšení přímých plateb zemědělcům o 1,5 miliardy korun. Šanci má i návrh na přidání peněz klientům sociálních služeb, a to o tři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Podle premiéra Jana Fischera jsou právě sociální služby jedinou oblastí, kde vláda s navýšením peněz souhlasí: "Veřejně jsme deklarovali, že jsme připraveni jednat o posílení výdajů na sociální služby. Po řadě jednání jsme dospěli k závěru, že dupnutí na brzdu v této oblasti bylo příliš razantní."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer souhlasí s navýšením peněz pro sociální služby

"Výdaje na sociální služby ve výši pětačtyřiceti procent letošního roku by vytvářely neúměrné riziko. Proto je vláda připravena kývnout na posílení těchto výdajů do výše tří miliard korun," řekl Fischer.

Ministr financí Eduard Janota zdůrazňuje, že pokud strany prosadí změny v rozpočtu, které navrhují, nezůstane z jeho úsporného balíku nic: "Abychom dodrželi mantinely, které jsme si dali, tak jediným technickým řešením je odmítnutí všech návrhů s tím, že premiér a ministr financí budou garantovat, že v měsíci lednu neprodleně provedou rozpočtová opatření."

"Druhé řešení je, že ministr financí bude garantovat, že v rámci tohoto rozpočtu provede takové vnitřní přesuny, které nenaruší ani mandatorní výdaje, ani nezhorší pozici 5,3 za veřejný rozpočet jako celek," prohlásil Janota.

ČSSD chce rozpočet podpořit za každou cenu

Přehrát

00:00 / 00:00

Eduard Janota se obává, že z jeho úsporného balíčku nezbude nic.

Sociální demokraté, jak potvrdil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podpoří rozpočet v každém případě. "Je klíčové, aby Česká republika měla schválený státní rozpočet ještě před koncem letošního roku. Proto, bez ohledu na to, v jakém procentu budeme úspěšní s našimi návrhy, jsme připraveni státní rozpočet v každém případě podpořit," oznámil Sobotka.

Další místopředseda ČSSD Milan Urban dodal ve vysílání Rádia Česko, že sociální demokraté mají pro některé své pozměňovací návrhy podporu jiných politických stran, pro jiné ne. Za hlavní hrozbu označil rozpočtové provizorium.

"Pokud budou přijaty návrhy sociální demokracie, bude deficit úplně stejný, jako před přijetím, nezvyšujeme ho o jedinou korunu," zdůraznil Urban.

Podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika jeho strana na úsporný balík ministerstva financí nebude brát ohled, protože jej dříve nepodpořila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Milan Urban a místopředseda ODS Petr Nečas ve vysílání Rádia Česko o státním rozpočtu na rok 2010

"Domníváme se, že je třeba pomoci v těchto vyjmenovaných oblastech lidem tak, aby na ně opatření nedopadly tak tvrdě. My jsme ale přesvědčeni o tom, že vláda má nástroje, jak vrátit půjčku například ve fondu dopravní infrastruktury v průběhu příštího roku," podotkl Kováčik.

Své pozměňovací návrhy budou prosazovat kromě sociálních demokratů a komunistů i lidovci. Ti na svých plánech nic nezměnili. Potvrdila to místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

"Nechceme zbytečně zvyšovat deficit státního rozpočtu. Ale chceme prosadit, aby sociální služby byly navýšeny o tři miliardy, chceme prosadit dorovnání přímých plateb pro zemědělce. Stále také prosazujeme to, aby mateřská dovolená zůstala na úrovni roku 2009 také v roce 2010," shrnula Šojdrová.

Pokud budou návrhy přijaty, ODS rozpočet nepodpoří

Podle místopředsedy občanských demokratů Petra Nečase ODS nepodpoří žádné kroky, které by navýšily plánovaný schodek nad 5,3 procenta HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ODS Petr Nečas v Ranním interview Radiožurnálu o státním rozpočtu na rok 2010

"My dodržujeme slovo, dodržujeme dohody. Nicméně pokud by tyto návrhy byly přijaty, tak by to bylo porušením dohody. Šlo by to za limit, který byl jednoznačně stanoven vládou, ale i ODS. V případě, že budou tyto návrhy přijaty, návrh rozpočtu nemůžeme podpořit," řekl Nečas.

"Není pravda, že sociální demokracie svými návrhy dělá pouze přesuny mezi kapitolami v rámci rozpočtu a nezvyšuje deficit, jde o mandatorní výdaje," zdůraznil ve vysílání Rádia Česko místopředseda ODS Petr Nečas.

Zelení se ještě budou rozhodovat, zda podpoří sociálně demokratický návrh na zachování letošní výše platů státních zaměstnanců. Určitě ale podpoří, jak řekl předseda strany Ondřej Liška, navýšení peněz pro sociální služby.

"Ty původně navrhované škrty by ohrozily zvláště neziskové organizace poskytující sociální služby, mnohé by dokonce zlikvidovaly. Za touto rozpočtovou položkou nejsou nějaká čísla, ale konkrétní lidé odkázáni na péči jiných osob. Jsme přesvědčeni, že situace ve financování sociálních služeb je neúnosná," prohlásil Liška.

O pět miliard méně pro dopravu

Vládní návrh například počítá s 96 miliardami pro dopravní stavby, poslanci ale chtějí tuto částku o pět miliard snížit. Podle Karla Hanzelky z ministerstva dopravy by to výrazně zpozdilo zprovozňování nových dálnic.

"Vládou navržený rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury je již značně nízký. Další zásah do něj by byl velkým problémem pro výstavbu infrastruktury. Dotklo by se to především okruhu kolem Prahy, dálnic D47 nebo D8," vyjmenoval Hanzelka.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme