Hrozba jaderné války je prý menší

Za šest minut 12 - čas na symbolických hodinách apokalypsy, které ukazují, kolik času zbývá do zničení světa atomovou válkou. Hrozba se nepatrně zmenšila - alespoň podle vědců z organizace Bulletin of the Atomic Scientists, sdružené kolem stejnojmenného chicagského časopisu. Posunuli minutovou rafičku o minutu zpět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

balistická raketa /ilustrační foto/

balistická raketa /ilustrační foto/ | Foto: FAS

Vědci prý vidí čím dál větší politickou vůli bojovat jak za omezení jaderné hrozby, tak proti dopadu klimatických změn. Například americká vláda se snaží dojednat s Ruskem omezení jaderných arzenálů a zahájit jednání s Íránem o omezení jeho jaderného programu. Také uvítali, že průmyslové a rozvíjející se země se loni zavázaly omezit emise skleníkových plynů. Optimismus sdílí se svými kolegy i jaderný fyzik František Janouch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o potenciálním jaderném nebezpečí s jaderným fyzikem Františkem Janouchem.

"Ve srovnání s dobou před dvaceti lety, kdy bylo ve světě přes 51 000 jaderných hlavic, dochází v poslední době k výraznému pokroku," řekl Rádiu Česko Janouch.

Zbraně mohou zneužít teroristé

Odborníci a vědci už přitom hýbali s minutovou ručičkou "hodin apokalypsy" v lednu 2007 - po severokorejském jaderném testu z podzimu 2006. A vzali tehdy v úvahu i hrozbu, jakou představuje globální oteplování. Hodiny tehdy ukazovaly příslovečných za 5 minut 12. Podle Janoucha se těžiště globálních problémů nyní promítá promítá do energetické krize a klimatických problémů.

"Obě záležitosti navíc spolu úzce souvisí. Lidstvo si bohužel dostatečně neuvědomuje důsledky energetické krize. Stejně tak i politici. Energetická krize je dlouhodobě neodvratitelná a nedochází k dostatečné reflexi problému. Úroveň spotřeby jednoznačně ovlivňuje také porodnost, úmrtnost, průměrnou dobu života nebo i HDP," uvedl Janouch.

Podle Janoucha ale nelze opomíjet ani aktuální rozložení jaderných sil. "Hrozí reálné nebezpečí, že v budoucnu se jaderné zbraně dostanou do nepovolaných rukou. Například k teroristům," uzavřel Janouch.

Martina Mašková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme