ČSSD je připravena jednat o konvergenčním programu

Sociální demokraté se včera ohradili proti svým kritikům. Podle ČSSD je nezodpovědné vykreslovat budoucnost černě. Sociální demokraté sice ve sněmovně prosazují návrhy, které podle vlády a pravicových stran zvyšují schodek státního rozpočtu, ČSSD však přísahá, že najde peníze jinde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Urban (ČSSD)

Milan Urban (ČSSD) | Foto: Štěpán Kotrba

Deficit podle ČSSD letos nebude vyšší než schválených 163 miliard a do roku 2013 ho prý stlačí pod únosná tři procenta HDP. Eurem se podle sociální demokracie začne platit někdy mezi roky 2015 a 2016. Přijetí jednotné evropské měny ovšem vyžaduje splnění řady takzvaných konvergenčních kritérií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Milan Urban ve Světě o osmé.

Premiér Jan Fischer proto vyzval sociální demokraty, aby s ním o tomto plánu také jednali. "Chceme sdělit panu premiérovi, jak si představujeme ekonomickou budoucnost České republiky. Jsme na takové jednání připraveni," říká místopředseda ČSSD Milan Urban.

Ministr financí Eduard Janota tvrdí, že každá vláda bude muset šetřit ve výdajích, které jsou předepsané zákonem. To znamená i na důchodech nebo sociálních dávkách. "Těžko si představit, že by sociální demokracie chtěla krátit důchody. Budeme šetřit jinde," podotýká Urban.

Jedná se například o šetření v rámci státní správy, omezení daňových úniků, podporu firem. "Abychom z krize vybředli co nejrychleji. Když se bude dařit firmám, bude se dařit i státnímu rozpočtu," poznamenává místopředseda ČSSD.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme