Slovenští studenti budou protestovat proti vlasteneckému zákonu

Na Slovensku se zvedá odpor proti vlasteneckému zákonu, který navrhla Slovenská národní strana. Před prezidentský palác v Bratislavě přijdou odpoledne demonstrovat studenti. Proti zákonu se vzepřeli i mnozí učitelé a také zastupitelé obcí a měst. Norma nařizuje hrát před vyučováním hymnu a každou třídu vybavit státními symboly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

Studenti požádají prezidenta, aby zákon nepodepisoval, a poté se vydají na pochod k parlamentu, kde se koná poslední schůze před volbami.

Proti zákonu se postavili například zastupitelé největší bratislavské čtvrti Petržalka a to především z finančních důvodů. Náklady na vybudování školních rozhlasů a zakoupení státních symbolů totiž ministerstvo školství neproplatí. Kritici zároveň upozorňují, že povinné hraní hymny vzbudí v žácích spíše odpor než vlastenství.

Slovenskou národní stranu podle aktuálního průzkumu podporuje 4, 9 procenta hlasů a do parlamentu by se nedostala.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme