Experti představí návrhy penzijní reformy

Návrhy na reformu penzijního systému dnes v Senátu představí Bezděkova komise. Poradní sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí připravil dvě varianty, jak systém ozdravit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peroxid podle nové studie odbarvuje ve stáří vlasy každého z nás (ilustr. foto)

Peroxid podle nové studie odbarvuje ve stáří vlasy každého z nás (ilustr. foto) | Foto: Comstock Images

Obě varianty údajně počítají s tím, že se sníží povinné odvody na sociální pojištění, které teď dosahují 28 procent z platu. Lidé by tak odváděli státu podstatně méně a část peněz, například tři procenta, by si posílali na individuální penzijní účet a stát by jim k tomu přidal stejnou částku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě důchodového systému mluvil na Radiožurnálu ekonom Vladimír Bezděk, který vedl expertní tým, jehož návrhy se dnes budou zveřejněny v senátu.

Takové návrhy by ale vedly k výpadku rozpočtu v řádech desítek miliard korun. Ten by měl být krytá zavedením jednotné daně z přidané hodnoty ve výši devatenácti procent, což by ale skokově zdražilo potraviny nebo léky.

Podle návrhu by také mělo pokračovat zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu i po roce 2031, kdy tato hranice dosáhne 65 let.

„Pokud by se nic nezměnilo a systém by zůstal nastaven, jak je nyní, podle mého názoru za 30 let by se dostal do situace, kdy by vytvářel takové deficity, které by již mohly ohrožovat makroekonomickou stabilitu České republiky,“ říká ekonom Vladimír Bezděk, který tým expertů vedl.

„Současný systém průběžného financování je v této podobě dlouhodobě neudržitelný. Je třeba pokračovat v parametrických úpravách a celkově diverzifikovat celý systém,“ uvádí bývalý ministr financí, průmyslu a obchodu a nyní prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nutnosti penzijní reformy mluvil na Rádiu Česko bývalý ministr financí, průmyslu a obchodu a nyní prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

„Nejlepší čas na důchodovou reformu již definitivně pominul, protože byť si to možná málokdo uvědomuje, ale pomyslné demografické hodiny, ono stárnutí populace, není něco, co by přišlo až za deset, dvacet nebo třicet let, ale už to začalo před několika lety,“ pokračuje Bezděk.

Na přípravě důchodové reformy pracoval tým odborníků pod vedením ekonoma Vladimíra Bezděka už v roce 2005 podle zadání tehdejších parlamentních stran. Tehdejší práce ale přišla nazmar. Politici se tehdy k žádným radikálnějším změnám neodhodlali.

Podle Bezděka ale nynější konstelace politických sil nahrává rychlému přijetí reforem. Bezděk to tvrdí i po setkání s představiteli některých stran:

„Čím dříve se s reformou začne, tím méně to bude stát, tím méně to bude bolet a tím dříve to ponese ovoce. A neplatí to jen pro oblast důchodů, ale i pro řadu jiných oblastí. Domnívám se, že jestli někdy byla šance reformy prosadit, tak je to nyní. A to jsem říkal i před volbami. Jsem tedy optimista.“

Patricie Polanská, Tomáš Medek, Eva Rajlichová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme