Bezpilotní letadlo Íránu prý může zasáhnout cíl na tisíc kilometrů

Írán sestrojil bezpilotní letadlo, které prý může bombardovat cíle vzdálené až tisíc kilometrů. Nový stroj osobně představil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Írán slaví právě dnes Den obranného průmyslu. Nový letoun je jednou z celé řady zbraní, které Teherán v poslední době odhalil. Patří k nim i ponorky a široké spektrum raket.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Nový bezpilotní letoun se jmenuje Karrár. To je přezdívka středověkého šíitského imáma Alího ale znamená to také ‚Útočník‘. Jak řekl íránský ministr obrany Ahmad Vahídí, stroj má dolet až tisíc kilometrů. Může prý být nasazený k různým účelům, včetně bombardování.

Íránci už sestrojili dva jiné typy bezpilotního letadla a chtějí vyrábět i vlastní velké bojové stroje. Teherán všechny nové zbraně označuje za odstrašující prostředek pro případ, že by chtěl někdo napadnout jeho území. Útok na íránská jaderná zařízení a další strategické objekty odmítají vyloučit Spojené státy a Izrael.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme