Britští konzervativci kritizují premiéra za škrty sociálních dávek

Pro britského premiéra Davida Camerona měla být právě končící výroční konference vládních konzervativců v Birminghamu triumfem a zadostiučiněním před těmi, kteří pochybovali, že je schopen vrátit Konzervativní stranu po 13 letech do vlády. Nakonec se však ocitl v defenzívě, když část delegátů kritizovala připravované vládní škrty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron.

David Cameron. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Myslím, že období politických líbánek bylo poměrně krátké a už skončilo. A také je to tím tlakem, který koaliční vláda vytváří na veřejnost, když hovoří o potřebě škrtů,“ vysvětlil na Rádiu Česko britský spolupracovník Ivan Kytka, proč má Cameron v Birminghamu tolik kritiků. Nejšťastnější nebyl podle něj ani způsob, jakým konzervativci představili plán na škrty sociálních dávek.

„A možná tím hlavním důvodem velkého množství kritiků v Birminghamu může být to, že některé škrty, konkrétně dětské přídavky, se týkají hlavních voličů Konzervativní strany, tedy britské střední a bohatší střední třídy. Protože přídavky přestanou dostávat domácnosti, kde aspoň jeden člen vydělává více než 44 tisíc liber ročně (asi 1,2 milionu korun),“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O končící konferenci vládních konzervativců jsme na Rádiu Česko hovořili s britským spolupracovníkem Ivanem Kytkou.

Podle některých pozorovatelů je ale od britských voličů pokrytecké, že dají ve volbách nejdříve mandát straně prosazující škrty veřejného deficitu, a pak odmítají konkrétní kroky, kterými jich chce koaliční vláda dosáhnout.

„Voliči, když hlasovali pro Konzervativní stranu, neměli konkrétní představu o hloubce veřejných dluhů a struktuře státního schodku. Koneckonců Cameron se musel včera na konferenci omluvit za to, že navrhovaný škrt dětských přídavků nebyl součástí volebního programu Konzervativní strany, stejně jako tam nebyly další radikální výdajové škrty,“ uvedl Kytka.


O přízni voličů rozhodne dopad sociálních reforem

Labouristé mají po pěti letech nového lídra Eda Milibanda, který se už příští týden v pravidelných interpelacích utká právě s premiérem Cameronem. Podle některých pozorovatelů může příchod nové tváře do čela Labour Party koaliční vládě zkomplikovat život a vést ke ztrátám volebních preferencí.

„Změna v čele Labour Party může v této fázi spíše pomoci labouristům. Ed Miliband je novou a neokoukanou tváří a to je pro něj výhodou v prvních týdnech a také při těch interpelacích. Pokud jde o volební preference, tam o přízni či nepřízní voličů bude rozhodovat dopad sociálních reforem,“ dodal Kytka.

Ondřej Černý, Ivan Kytka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme