Akciové trhy ztrácejí, ten český táhne ČEZ

Globální akciové trhy zasáhla vlna výprodejů. Hlavní americké indexy v noci zavřely se ztrátami kolem 1,5 procenta. Většina asijských indexů dnes po ránu přišla o několik desetin až o bezmála dvě procenta, které odepsal japonský Nikkei. Příčinou jsou zprávy o tom, že domnělé machinace s hypotékami mohou mít pro americké banky neblahé důsledky. Zároveň se na trzích negativně projevilo zvýšení sazeb čínskou národní bankou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

informační panel indexu PX v hale Burzovního paláce

informační panel indexu PX v hale Burzovního paláce | Foto: Marián Vojtek

Americké banky podle všeho vyhazovaly neplatiče z domů na základě nedostatečně připravených materiálů. Jejich akcie jsou tak pod tlakem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji na akciových trzích mluvil na Rádiu Česko analytik Capital Partners Josef Stoulil

„Podle dnešních ranních zpráv tato záležitost vypadá na nový fenomén, který by měl mít dopad na bilance bank. Konkrétně například Bank of America po svých včerejších hospodářských výsledcích je tlačena newyorským FEDEM, aby odkoupila jimi vydané hypoteční půjčky. I ostatní subjekty na trhu požadují pokračování tohoto procesu a případný odkup těch, kteří vydali tyto instrumenty. Tento tlak by tedy měl pokračovat,“ domnívá se analytik Capital Partners Josef Stoulil.

Evropské trhy se kvůli americkým hypotékám a čínské měnové politice dostaly pod tlak už v závěru včerejšího obchodování. Praha to díky ČEZu ustála.

„Samozřejmě bude záležet na dalším vývoji kolem cen elektřiny a emisních povolenek, ale zatím to vypadá, že se s ČEZEM minimálně udržíme na včerejší úrovni. Minimálně objemově bude ČEZ táhnout burzu směrem nahoru,“ pokračuje Stoulil.

Podle něj by bylo pro firmu zásadní případné odebrání emisních povolenek:

„Nebyla by to příliš pozitivní varianta pro hospodaření firmy ČEZ. Jedná se o výrazný objem. V bilanci s tím již ČEZ zřejmě kalkuloval. Mohlo by to mít i vliv na výši dividendových požitků za rok 2010.“

Roman Chlupatý, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme