Odbory: Stávka bude. Důvody hledáte zpětně, opáčil Drábek

Zavřené úřady, omezená péče ve zdravotnictví i školství. Tak bude podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila vypadat stávka odborářů 8. prosince. Například ve školách se učit bude, stávkovat ale budou nepedagogičtí pracovníci, takže někde děti nedostanou obědy. Zavadil to řekl v televizi Prima.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

„Školy budou stávkovat. Budou stávkovat hlavně nepedagogičtí pracovníci, ale pedagogičtí je podpoří, protože také chtějí, aby děti do školy šly. Takže školy nebudou zavřené, co se týče učení. Ale co se týká například obsluhy obědů, to se týká nepedagogických a ti stávkovat budou,“ řekl Zavadil.

Stávkovat by podle něj měly také úřady. „A měli by se k tomu přidat i hasiči a policisté, i když jen demonstrativně, a pak i pracovníci v kulturních svazech,“ dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Odboráři protestují proti snížení objemu peněz na platy ve veřejné sféře a především způsobu, jakým chce kabinet platy snižovat.

Odboráři chtějí stávkovat za každou cenu, kritizuje vláda

Zavadil se s ministrem sociálních věcí Jaromírem Drábkem navíc shodl, že stávku už nic neodvrátí. Po ní ale budou ještě dále jednat. Drábek na Primě odboráře napadl, že ke stávce hledají dodatečné důvody.

„Myslím si, že primárně je to rozhodnutí stávkovat, tedy protestovat. Ty důvody se hledají jaksi postupně. Minulý týden jsme se dozvěděli, že dalším důvodem jsou zdravotní záležitosti a situace ve zdravotnictví. To v době, kdy centrála odborů rozhodovala o stávce, tak ještě tématem nebylo. Myslím si, že během následujících týdnů můžeme očekávat ještě další tři nebo čtyři témata,“ podotkl Drábek.

Premiér Petr Nečas také potvrdil, že vláda bude s odboráři dál jednat: „Já jsem přesvědčený, že stávka nepřinese vůbec nic pozitivního této zemi. Je prostě realitou, že jedinou skutečností budou národohospodářské škody a vláda opravdu nemůže ustoupit od požadavku snížit objem platů ve veřejném sektoru o deset procent. Z tohoto pohledu to bude stávka pro stávku nebo stávka za každou cenu.“

Premiér si ale stěžuje na přístup odborářů k jednání se zástupci vlády. Podle něj většina odborových předáků byla rozhodnutá vstoupit do stávky za každou cenu. Naopak odboráři tvrdí, že vláda s nimi řádně nejedná.

Podle ČSSD je stávka oprávněná

ČSSD naopak tvrdí, že důvody pro stávku jsou. Úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka kritizoval chystané snižování platů státních zaměstnanců jako krok, který podle něj nepovede ke stabilizaci schodku veřejných rozpočtů. Sobotka taky odmítá, že by chystaná stávka znamenala pro stát výrazné hospodářské škody:

„V tuto chvíli nehrozí takové škody, které by opravňovali nějakým způsobem stávku omezovat či zakazovat. Pokud si uvědomíte, že vládní škrty fakticky ochromují fungování státního aparátu, například policisté musí sedět na stanicích, protože nemají na benzín nebo naftu, tak by bylo absurdní v tuto chvíli kritizovat stávkující.“

Odboráři vyhlásili stávku na 8. prosince. Nevylučují další protesty.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme