Íránští poslanci se bouří proti Ahmadínežádovi

Íránští poslanci se pokoušejí předvolat prezidenta Ahmadínežáda. Někteří dokonce usilují o jeho sesazení. V parlamentu totiž sílí nespokojenost s jeho způsobem řízením země. Informují o tom íránská média.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Požadavek předvolat prezidenta k parlamentnímu výslechu podepsalo přes 40 poslanců. To je ale zatím málo, protože takový krok musí podpořit čtvrtina z 290členného madžlisu.

Poslanci ale mezitím rozjíždějí nové iniciativy, jak prezidenta hnát k odpovědnosti. Kritici Ahmadínežáda nepatří pouze k liberální opozici, ale také k jeho vlastnímu konzervativnímu táboru.

Prezident vede v Íránu vládu. Podle nespokojených poslanců při tom Ahmadínežád neoprávněně upravuje rozpočet, obchází parlament, ale také prý třeba poškozuje íránské zájmy na mezinárodní scéně.

Takzvaný impeachment prezidenta by byl vůbec první v historii Islámské republiky. Kritickému tažení proti Ahmadínežádovi ale zatím brání nejvyšší vůdce země ajatolláh Chámeneí.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme