Režisér Klusák poprvé promítne dokument o továrně Hyundai

Frýdek-Místek dnes zažije dlouho očekávanou filmovou premiéru. Lidé poprvé spatří dokument o tom, co se děje za branami nošovické automobilky Hyundai. Ve filmu promluví zaměstnanci o šikaně a o tom, jak je firma nutí dělat přesčasy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na nošovickou automobilku Hyundai

Pohled na nošovickou automobilku Hyundai | Foto: F. Tichý

Na polích vedle Nošovic ještě před pár lety rostlo zelí, teď tam stojí obrovská jihokorejská automobilka. Režisér Vít Klusák točil v regionu pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dlouho očekávanou premiéru dokumentu z továrny Hyundai se zajímala redaktorka Andrea Čánová

Zpovídal zemědělce, kteří odmítli prodat půdu, a se štábem pronikl i dovnitř nadnárodního koncernu. Zpočátku mohl točit bez potíží.

Pak se štábu při filmování podařilo natočit montéra, který jako první našel odvahu a promluvil o pracovních podmínkách v automobilce.

Otevřeně hovoří o nucených přesčasech a popisuje například, jak nemohl jet na pohřeb, protože musel zůstat v práci déle. Dělník nakonec dostal výpověď a štáb režiséra Klusáka vyvedla ochranka.

V regionu proto provází premiéru filmu napjatá atmosféra. Režisér pozval na promítání zástupce automobilky, dělníky z továrny i běžné obyvatele Nošovic.

Martin Hromádka, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme