Pád Berlusconiho vlády by 'nebyl pro trhy šokovým překvapením'

Italský premiér Silvio Berlusconi hrozí, že pokud mu dnes poslanci nevysloví důvěru, jeho země se stane podobně jako Řecko a nebo Irsko terčem spekulantů. Jeho působení v pozici premiéra je přitom po řadě skandálů podle některých komentátorů skutečně u konce. Vzhledem k současné napjaté situaci v dluhovou krizí stíhané eurozóně se tak ale může stát v nejméně vhodnou dobu, dodávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Foto: OSN

Jak na Rádiu Česko uvedl Lubor Lacina z brněnské Mendelovy univerzity, který situaci v Itálii pozorně sleduje, pád Berlusconiho vlády by pro finanční trhy nebyl šokovým překvapením.

„Podpora Berlusconiho se snižuje dlouhodobě, už od roku 2008. A trhy v případě, že na to reagují, už plně tyto informace vstřebaly. Takže by tam neměl být nějaký extrémní šok,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktální situaci v Itálii jsme na Rádiu Česko rozebrali s Luborem Lacinou z brněnské Mendelovy univerzity.

Co se týče vlivu pádu Berlusconiho vlády na italskou ekonomiku, pro tu je podle Laciny jakákoli nestabilita problémem. „Mohlo by to vést k nějaké nezodpovědné fiskální politice, a to by mohlo velmi dramatizovat dluhové problémy Itálie,“ vysvětlil.

Nástup Tremontiho by byl pro Itálii prospěšný

Pokud by Berlusconiho nahradil současný ministr hospodářství Giulio Tremonti, o kterém se mluví jako o jednom z možných nástupců, bylo by to podle Laciny pro Itálii velmi prospěšné.

„Tremonti několikrát prohlásil, že si je vědom italských problémů. Že jedinou cestou pro Itálii je zodpovědná fiskální politika. Tremonti je proevropský politik. Je ovšem potřeba pamatovat na to, že by byl pouze premiérem vlády a ten potřebuje podporu parlamentu,“ dodal.

Itálie podle ekonoma na rozdíl od Irska, Řecka nebo Portugalska má dlouhodobě přebytek strukturálního, primárního salda rozpočtu. „Její deficit je tvořen úroky, které platí ze současného vysokého dluhu a velmi elegantním řešením by bylo smysluplné obnovení ekonomického růstu,“ uvedl.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme