Postihy za malé množství alkoholu se nejspíš nezmírní

Řidiči, kteří se těšili na uvolnění postihu za velmi malé množství alkoholu, mají nejspíš smůlu. Senátorský návrh novely silničního zákona, jenž chtěl zrušit body za 0,3 promile a dál šoféry jen pokutovat, nejspíš ve sněmovně neprojde. Poslanci místo toho budou chtít třeba povinné zimní pneumatiky od začátku listopadu do konce března.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní policista

dopravní policista | Foto: Policie ČR

Zrušení bodového trestu za alkohol do 0,3 promile bylo nejkontroverznější pasáží návrhu. Podle Senátu za to měla hrozit jen pokuta do 5000 korun. Proti zrušení se ale vyslovili jak zástupci koalice, tak opozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna asi odmítne zmírnění postihu malé množství alkoholu. Jednání poslanců sledovala reportérka Věra Masopustová

Dopravní expert Stanislav Huml z Věcí veřejných má pro vyřazení této změny z novely technický argument.

Policisté podle něj už teď totiž netrestají alkohol v množství 0,26 promile, protože se nedá prokázat, že tato míra alkoholu ovlivňuje řidičovo chování. Zákon by se tedy novelizoval kvůli čtyřem setinám promile.

Poslanci ČSSD návrh zásadně odmítají s tím, že zmírnění postihu by prý bylo signálem o toleranci alkoholu za volantem.

„Byl by to podle mého názoru krok zpět a tohle určitě nepodpoříme. Pokud by to nebylo vypuštěno z návrhu, tak nepodpoříme tento návrh jako celek,“ podotkl bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Stejně tak to vidí i TOP 09 a Starostové. Svůj názor dokonce změnil i šéf jejich poslaneckého klubu Petr Gazdík.

„Již dříve jsem říkal, že si dovedu představit toleranci 0,3 promile alkoholu v krvi, nicméně tíha argumentů, například paní doktorky Gabriely Peckové, která mě pozvala na traumacentrum k prohlídce, jak dopadají jízdy lidí, kteří mají do 0,3 promile alkoholu, mě přesvědčila,“ uvedl Gazdík.

Cedule označující měření rychlosti by měly zmizet

Dnes poslanci rámci druhého sněmovního čtení k senátní novele silničního zákona načítali své pozměňovací návrhy, mezi nimi i ty, se kterými přišel Stanislav Huml. Ten chce zavést povinné zimní pneumatiky v době od začátku listopadu do konce března.

„Navrhl jsem také, aby se neoznačovala místa, kde se měří policií, zatracenou cedulí Pozor měření rychlosti. Já si osobně myslím, že městská policie buď měří, nebo neměří, ale to, abychom měli na každém rohu ceduli a na ostatních místech aby všichni přidávali plyn, to mi přijde jako zcela nesystémové a špatné řešení,“ doplnil Huml, který proti očekávání nepřišel s návrhem proti zneužití institutu osoby blízké.

Novela dále například počítá se zrušením bodového trestu za malé překročení rychlosti nebo za nezapnutí světel u vozidla. Naopak zpřísňuje tresty za nepřipoutání bezpečnostními pásy či za ohrožování jiných účastníků provozu. Cílem změn je bodový systém zjednodušit a přísněji postihovat přestupky proti životu a zdraví.

Sněmovna o předloze a jejích úpravách bude moci rozhodnout koncem týdne.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme