Ceny tržních nájmů ovlivňuje nabídka volných bytů

Už jen něco málo přes dva týdny chybí do okamžiku, kdy na mnoha místech v České republice skončí regulované nájemné. Změna se dotkne asi 400 tisíc domácností. Zatímco někde se nečekají žádné problémy, v jiných případech hrozí, že spor majitelů bytů a nájemníků skončí až u soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Možná to ale nebude v mnoha případech nijak dramatické. Ukazuje se, že nájemních bytů je dost, a to tlačí cenu dolů.

„Dnes je ještě nájemné ve velké části bytového fondu regulováno. Tam bude zvýšení nájemného nezbytně nutné,“ řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Dodal, že nájmy v bytech s regulovaným nájemným neovlivňují tržní ceny. Ceny podle něj ovlivňuje nabídka volných bytů na volném trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O deregulaci nájemného v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

„Tam je převis nabídky nad poptávkou, a tak tlačí ceny tržních nájmů dolů. V některých případech dokonce ani tržní nájemné nepokryje náklady, zejména v severních Čechách,“ uvedl Tomislav Šimeček.

Předseda Sdružení nájemníků České republiky Milan Taraba zdůraznil nutnost toho, aby obě strany – majitelé i nájemníci – uzavírající nové smlouvy byly rozumné při stanovování nové výše nájemného. V tom případě podle něj nedojde k žádným problémům.

„My jako soukromí pronajímatelé preferujeme domluvit se s nájemníkem, to znamená nedávat nějaké písemné návrhy, proti kterým je možno soudně protestovat a podobně, ale pokusit se pochopit situaci nájemce, co je schopen zaplatit, co my jsme ochotni akceptovat a domluvit se s ním na nějaké rozumné cestě,“ řekl Tomislav Šimeček.

Podle Milana Taraby musí existovat písemné ujednání, tedy návrh dohody na novou výši nájemného.

„Pokud by například podvodný majitel poslal nepodepsaný papír a nájemník ho podepsal s uvedením data, je tam velké riziko možného podvodu,“ uvedl Milan Taraba.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme