Čína začala postihovat Norsko. Kvůli Nobelově ceně míru

Jednou z největších událostí posledních měsíců letošního roku bylo udělení Nobelovy ceny míru pro čínského disidenta Liou Siao-poa. Výběr ale nepotěšil Čínu. Nejen, že ocenění neuznala, ale začala se i mstít. Zloba Pekingu dopadla nejen na samotného oceněného, ale i jeho ženu a Norsko. K podpoře čínského disidenta se ale přiznali i čeští politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace za propuštění Liou Siao-poa.

Demonstrace za propuštění Liou Siao-poa. | Foto: AFP

Oslavná slova předsedy norského Nobelova výboru Thorbjoerna Jaglanda a neutuchající potlesk, tak 1. prosince oslavovali v Oslu letošního laureáta Nobelovy ceny za mír, nepřítomného čínského disidenta Liou Siao-poa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký dopad mělo a bude mít udělení Nobelovy cena za mír čínskému disidentu Liou Siao Poovi, zjišťovala Kateřina Procházková.

To si ještě výbor ani norští politici plně neuvědomovali, jaký na ně bude mít čínská odplata dopad. Sám předseda Jagland tvrdil, že ocenění nebude mít pravděpodobně na Norsko asi vliv. „Už jsme byli svědci čínského pragmatismu a víme, že pekingské úřady sledují především vlastní zájmy,“ řekl Jagland.

V tomto odhadu se ale předseda Nobelova výboru spletl. Čína začala systematicky Norsko postihovat. Jak ale tvrdí politolog Mats Braun, před 11 lety už prý Norsko řešilo s Čínou mnohem větší spor. „Už předtím v roce 1989 dostal dalajláma Nobelovu cenu za mír. Tenkrát Čína také hodně protestovala, ale konkrétní důsledky tehdy ta cena neměla,“ připomněl Braun.

Vědci a sinologové

Zatím to ale vypadá, že Čína letošní cenu považuje za urážku a bude v sankcích pravděpodobně pokračovat. Nejvíce si na postihy stěžují norští vědci a sinologové. Několika z nich se zkomplikovala cesta do Číny a výzkum.

Norsko ale nemusí být jedinou zemí, která by mohla mít v novém roce s Pekingem problémy. Za nominací Liou Siao-poa totiž prý stáli také čeští politici. Podpisy na podporu nominace čínského disidenta sbíral s ředitelem filmového festivalu Jeden Svět Igorem Blaževičem i současný ministr obrany Alexandr Vondra.

Během tří dnů získal tak od českých poslanců a senátorů získal zhruba 50 podpisů. „Já si myslím, že asi nemohla být větší upoutávka na jeho kauzu a jeho uvěznění, než je udělení Nobelovy ceny míru,“ poznamenal Vondra.

Jaký vliv česká podpora čínského disidenta bude mít na vzájemné vztahy se ale pravděpodobně až v příštím roce 2011.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme