Emir Kusturica mění své filmové představy v balkánskou realitu

Málokdy se filmy a realita prolínají a ovlivňují tak jako v případě srbského režiséra Emira Kusturici. Jakoby se mu s koncem natáčení nechtělo opustit svět vlastních postav a jejich kraj. V Mećavniku na pomezí Srbska a Bosny vzniklo po dokončení jednoho z filmů něco mezi skanzenem, hotelem a režisérovým novým domovem. Tím ovšem budovatelské sny Emira Kusturici nekončí.

„V roce 2002 začal Emir Kusturica na nedalekém kopci natáčet film Život je zázrak. Filmový štáb však pronásledovalo špatné počasí. V očekávání slunečních paprsků přišel Emir na nápad, že postaví domek pro sebe, svoji rodinu a přátele,“ přibližuje mi genezi podivuhodného městečka Željka, která v něm pracuje.

V hlavách umělců se nápady rodí pořád, a tak vedle domu brzy vyrostl i dřevěný kostelík podle ruského vzoru, a městečko se začalo spontánně rodit, jak potvrzuje i sám Emir Kusturica.

„Nejprve jsme chtěli postavit kopii středověkého srbského města, ovšem daleko menší než je to, co vidíte teď. Město vznikalo vlastně podle antických principů, krok za krokem. V Mećavniku má stejně jako v antice všechno své lidské měřítko. Je to jeden z nestarších principů existence společnosti,“ vysvětluje slavný režisér.

Dřevěné městečko Mećavnik-Drvengrad buduje Emir Kusturica na bosensko-srbském pomezí

Vraťme se však od teorie zpět k praxi. Nejmenší dřevěné domky v Kusturicově městečku jsou původní. Našli je kdesi v horách, rozebrali a přenesli sem. Větší jsou složené z několika staveb a třetím typem jsou dřevěnice, které vznikly ve fantazii stavitelů. Kupodivu všechno dohromady tvoří docela soudržný architektonický soubor.

„Je to hotel i město zároveň. V závěrečné fázi by mělo jít o místo, kde se lidé budou moci rozvíjet. Proto tady plánujeme také školu. Mećavnik bude mít nejen atributy starého města, ale také vzdělání,“ dozvídám se.

<p><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/JmO-BibPz_Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zatím si je hosté mohou doplnit v knihovně nebo v kině, dodává Vladimír, který je v městě plní funkci jakéhosi šafáře. „Na náměstí Nikoly Tesly máme knihovnu, kde si hosté můžou zdarma vypůjčit knížky o umění a filmu, nebo můžou jít do kina Stanleyho Kubricka. Tam se promítají všechny Kusturicovy filmy,“ popisuje.

Kino je vybaveno systémem Dolby Surround a je to momentálně nejmoderněji ozvučený kinosál na světě. Není však odnikud vidět, ostatně, co by také ve středověkém srbském městečku dělalo. Je pěkně schované v podzemí, pod dvorem, který obývá Emir a jeho rodina a kam běžní hosté ani návštěvníci samozřejmě nesmějí.

V posledních pěti letech se tady koná hudební a filmový festival Kustendorf. Jezdí sem Nikita Michalkov, Johny Depp nebo režisér Jim Jarmush. Onehdy se tady stavili Brad Pitt s Angelinou Jolie.

V Mećavniku je všechno tak nebo onak spojeno s filmem nebo literaturou. „Tady na náměstí máme veterány – starou volhu, škodovku nebo trabanta, který byl vyroben pro film Odkaz. Názvy restaurací a obchodů Lotika, Aska, U Čorkana nebo Prokletý dvůr zase pocházejí z knížek nositele Nobelovy ceny Iva Andriče,“ ukazuje mi Vladimír.

V restauraci jsou stoly z takřka neohoblovaného dřeva. Všechno vyrobili místní lidé ze zdejších materiálů

A právě nejslavnější knížku tohoto spisovatele – Most na Drině – se Kusturica chystá zfilmovat. Před několika dny představil své grandiózní plány. V nedalekém Višegradu postaví celé kamenné městečko Kamengrad, které tam zůstane i po natáčení jako turistická atrakce.

Balkánský režisér po odchodu ze Sarajeva dlouho ve světě hledal nový domov. Nakonec ho našel tady, na pomezí Bosny a Srbska, což mimochodem přesně odráží jeho životní zkušenost, postoje, zvláštní mentalitu i složitý charakter. „Tohle pro mě není místo pro odpočinek. Je to místo pro život. Já tady žiju, tvořím a experimentuji,“ uzavírá Emir Kusturica.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Drvengrad,+Mokra+Gora,+Central+Serbia&amp;aq=&amp;sll=43.795586,19.508672&amp;sspn=0.003531,0.010568&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;hq=Drvengrad,&amp;hnear=Mokra+Gora,+Central+Serbia,+Srbsko&amp;ll=43.795857,19.507771&amp;spn=0.00271,0.006545&amp;z=17&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Drvengrad,+Mokra+Gora,+Central+Serbia&amp;aq=&amp;sll=43.795586,19.508672&amp;sspn=0.003531,0.010568&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;hq=Drvengrad,&amp;hnear=Mokra+Gora,+Central+Serbia,+Srbsko&amp;ll=43.795857,19.507771&amp;spn=0.00271,0.006545&amp;z=17" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Mećavnik-Drvengrad v národním parku Mokra Gora, Srbsko</a></small></p>
autor: mdo
Spustit audio