Zkontrolujte pneumatiky, než vyrazíte na dovolenou

20. červenec 2011

Na dovolenou jezdí autem téměř 75 procent lidí. To je dvojnásobek těch, kteří zvolí letadlo. Výsledek vyplynul z výzkumu, který proběhl v 15 evropských státech včetně Česka. Výhoda svobody pohybu autem je sice obrovská, na druhou stranu automobilová doprava je proti letecké nepoměrně nebezpečnější.

Tím spíš, když jedete na dlouhé vzdálenosti. Mimochodem, víc než polovina respondentů v průzkumu uvedla, že pojede na dovolenou dál než tisíc kilometrů, čtvrtina z oslovených ujede víc než dva tisíce kilometrů. Zároveň se většina řidičů přiznala, že odborníky doporučovaná pravidelná pauza po dvou hodinách jim přijde zbytečná, nejčastěji staví až po tří- nebo čtyřhodinové jízdě v kuse.

„Výzkum Goodyear Dunlop ukázal, že cestou na dovolenou jsou evropští řidiči zvyklí i hřešit. Třetina například uvedla, že ve snaze dosáhnout cíle rychleji překračují rychlostní limity. Čtvrtina řidičů přiznává, že jedou, i když se cítí unaveni,“ konstatuje Jens Völmicke ze společnosti Goodyear Dunlop.

V každém ze zmíněných případů řidiči zcela zbytečně zvyšují riziko nehody. I z těchto důvodů bychom neměli podcenit přípravu auta na dovolenou, kde pneumatiky patří ke klíčovým faktorům. „Pneumatiky jsou jediným spojením mezi autem a silnicí a jsou to čtyři plochy o velikosti lidské dlaně. Na to byste měli myslet, protože udržet je v perfektním stavu je otázkou bezpečnosti celé posádky,“ říká Serge Menster z okruhového centra společnosti Goodyear Dunlop a přidává tipy z praxe: „Před odjezdem bych určitě zkontroloval hloubku vzorku a natlakoval pneumatiky s ohledem na zatížení – je to záležitost pouhých několika minut. Potom je velmi dobrý předpoklad, že pneumatiky budou fungovat tak, jak mají.“

Jízda na ojetých nebo nesprávně natlakovaných pneumatikách výrazně prodlužuje brzdnou dráhu, zhoršuje přilnavost při uhýbacím manévru. Tlak má také výrazný vliv na stabilitu vozu ve vysokých rychlostech. Podhuštěné pneumatiky zvyšují spotřebu a zároveň se rychleji sjíždějí. Přehuštěné pneumatiky sice dokážou spotřebu o nějakou desetinku srazit, ovšem jízda je méně komfortní, pneumatiky mají nižší přilnavost a v extrémních teplotách a vysokých dálničních rychlostech zvyšujete přehuštěním riziko „bouchnutí gumy“, což může skončit fatálně.

autor: pek
Spustit audio