Vyzkoušejte italskou lahůdku. Třípatrový dezert z listového těsta nadchl Otu Jiráka

Jestli máte rádi sladké, zbystřete. Jak se připravují plátky karamelizovaného listového těsta, totiž zjistili v restauraci Il Toscana v NH Prague Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Šéfkuchař Daniel Bukowski podává italskou dobrotu s tvarohovo-kávovým krémem a lesním ovocem. Dezertu podlehl i herec Ota Jirák.

Plátky karamelizovaného listového těsta

200 g listového těsta
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Postup:

Listové těsto vyválíme do tenka, ale nemoučíme. Místo mouky použijeme moučkový cukr, kterým těsto podsypeme, ale i poprášíme seshora.

Těsto přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 13 minut

Poté vidličkou bohatě propícháme těsto (profesionálové používají tzv. cukrářského ježka). Do dírek rukou vmeteme hlazením těsta moučkový cukr a pořádně zaválíme válečkem.

Těsto otočíme, proces opakujeme. Pak těsto nakrájíme na větší čtverce (8x8 cm) nebo obdélníčky a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 13 minut.

Těsto se díky cukru a válení při pečení nezvedne, ale naopak zkaramelizuje. Upečeme si vlastně křupavé sušenky z listového těsta. Upečené čtverečky pak prokládáme krémem a ovocem.

Tvarohovo-kávový krém

125 g mascarpone nebo tučného tvarohu
100 g smetany ke šlehání
40 g moučkového cukru
2 žloutky
1 malý hrneček silné kávy
čerstvé lesní ovoce na ozdobu
sušené ovoce a ořechy na ozdobu

Daniel Bukowski, Naďa Konvalinková, Ota Jirák, Patrik Rozehnal

Postup:

Smícháme smetanu s mascarpone, moučkovým cukrem, kávou a žloutky. Směs promícháme, přecedíme přes jemné sítko a dáme do sifonové láhve. Pokud nemáme doma sifonovou láhve, vyšleháme šlehačem v míse.

Daniel Bukowski

Vyučil se v Šilheřovicích na Hlučínsku. Nejvíc na své práci miluje pestrost a rád se nechá překvapovat – nápady svých kolegů, novinkami ve svém oboru i při pozvání do restaurace. Je zvyklý připravovat obědy pro více než 700 hostů. Šéfujte totiž hotelové kuchyni hotelu NH Prague City v Praze na Smíchově.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.