Exotické králičí ragú a Sladká tečka z jablek a tvarohu

Recepty z Apetýtu, které jste mohli slyšet od Věry Hotařové ve čtvrtek 7. června.

Exotické králičí ragú

Suroviny:
1 králík (cca 1,2 kg), 2 lžíce olivového oleje, 4 cibule, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 lžička celého pepře, 2 hřebíčky, 1 celá skořice, 250 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř

Postup:
Omyté porce králíka osušíme, okořeníme a opečeme na pánvi. Maso přendáme do pekáče a troubu předehřejeme na 200°C. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do pánve, kde jsme opékali králíka, přidáme lžíci olivového oleje, necháme rozehřát a vsypeme nakrájenou cibuli, stroužky neloupaného, ale rozmáčknutého česneku, vmícháme rajčata, koření a necháme prohřát. Nakonec směs zalijeme pomerančovou šťávou, krátce povaříme, osolíme a zalijeme jí králíka.

Teplotu trouby stáhneme na 160°C a maso pomalu, asi 45 – 50 minut, pečeme. Aby se nevysušilo, vezměte pečicí papír, o něco větší kus než je nádoba s králíkem. Papír pomačkejte a namočte ho pod tekoucí vodou, roztřepte a znovu pomačkejte a propláchněte pod vodou. Tu vytlačte a mokrý papír rozložte na maso, pečlivě zakryjte celou plochu a přikryjte poklicí. Pět minut před dokončením pečení můžete poklici i papír odstranit a maso dopéct.

Tento pokrm můžete připravit také v tlakovém hrnci, postup přípravy je stejný, jenom místo do trouby dáte maso do tlakového hrnce a dusíte cca 15 minut.
Příloha: rýže

Sladká tečka z jablek a tvarohu

Suroviny:
340 g celozrnné pšeničné mouky, 80 g másla, 100 g třtinového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 dl polotučného mléka, 2 polotučné tvarohy, 1 vejce, 4 jablka, snítky stévie, 150 g slunečnincovýh semínek

Příprava
Mouku smícháme s máslem a cukrem, přidáme mléko (0,5 dl necháme do tvarohové hmoty), řádně zamícháme. Hmotu nalijeme do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Tvaroh rozmícháme s vajíčkem a 0,5 dl mléka a rozprostřeme na těsto, můžeme přidat pár snítek stévie. Nastrouháme jablka, smícháme se slunečnicovými semínky a poklademe jimi tvarohovou vrstvu koláče. Povrch můžete posypat trochou mleté skořice.
V troubě vyhřáté na 180 C pečeme cca 45 minut.