Fanfúch
Fanfúch známý hlavně na Hodonínsku a je to něco jako nádivka. Recept máme díky paní Libuši Šrahulkové z Milotic. I když fanfúch a obdobné nádivky patří spíše k jarním pokrmům, do kterých se přidávají kopřivy nebo i špenát, určitě ji zkuste i teď. Ostatně výborně chutná i druhý den.
Budete potřebovat:
1 litr mléka
4 lžíce krupice
sůl, pepř
uzené koleno nebo škvarky (použít ale můžeme i jiné maso či uzeninu dle chuti)
6 rohlíků
5 vajec
zelená petrželka a libeček
Postup:
1. Z mléka a krupice připravíme řídkou kaši, vmícháme rohlíky nakrájené na kostičky, osolíme a okořeníme.
2. Přimícháme žloutky, petrželku a sníh ušlehaný z bílků.
3. Uzené koleno obereme i s tlustým masem a nakrájíme na kousky.
4. Znovu promícháme, dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a pečeme při 160 stupních dorůžova (asi 40 minut).
5. Podáváme se zeleninovým salátem, nebo k rajské omáčce.
6. Nádivku ale můžeme upéct i v koláčové formě, nakrájet ji jako koláč a podávat k bramborové kaši maštěné osmaženou cibulkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.