Fanfúch

Fanfúch známý hlavně na Hodonínsku a je to něco jako nádivka. Recept máme díky paní Libuši Šrahulkové z Milotic. I když fanfúch a obdobné nádivky patří spíše k jarním pokrmům, do kterých se přidávají kopřivy nebo i špenát, určitě ji zkuste i teď. Ostatně výborně chutná i druhý den.

Budete potřebovat:

1 litr mléka
4 lžíce krupice
sůl, pepř
uzené koleno nebo škvarky (použít ale můžeme i jiné maso či uzeninu dle chuti)
6 rohlíků
5 vajec
zelená petrželka a libeček

Postup:

1. Z mléka a krupice připravíme řídkou kaši, vmícháme rohlíky nakrájené na kostičky, osolíme a okořeníme.

2. Přimícháme žloutky, petrželku a sníh ušlehaný z bílků.

3. Uzené koleno obereme i s tlustým masem a nakrájíme na kousky.

4. Znovu promícháme, dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a pečeme při 160 stupních dorůžova (asi 40 minut).

5. Podáváme se zeleninovým salátem, nebo k rajské omáčce.

6. Nádivku ale můžeme upéct i v koláčové formě, nakrájet ji jako koláč a podávat k bramborové kaši maštěné osmaženou cibulkou.

autor: Zuzana Plíšková