Nepečený dort se zakysanou smetanou
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou 11. května.
Suroviny:
3 kelímky zakysané smetany, 4 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, 5 plátků želatiny, máslo na vymazáni formy, kokos na vyspání formy, červené želé, 500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve
Postup:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na noc vychladit do ledničky. Místo uvedeného ovoce mužete použít takové, které máte rádi. Chutná to snad se vším.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.