Polévka z pečené mrkve

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové, který vás nebude stát moc práce a směle nahradí hlavní jídlo. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
750 g mrkve
4 neoloupané stroužky česneku
trochu másla
olivový olej
tymián
2 cibule
tři čtvrtě litru zeleninového vývaru
půl kelímku smetany ke šlehání

Postup:
1. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Promícháme v pekáčku s česnekem, tymiánem a trochou olejem.

2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pečeme doměkka asi 45 minut.

3. Mezitím pokrájíme cibuli a opékáme na másle na slabém plameni doměkka.

4. Po upečení vyndáme mrkev z trouby, do hrnce k cibuli vymačkáme ze slupky upečený česnek, přidáme mrkev a odstraníme větvičky tymiánu.

5. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, vaříme asi čtvrt hodiny.

6. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, poté můžeme ještě propasírovat přes cedník.

7. Přidáme smetanu, pokud je polévka moc hustá, dolijeme vodou. Ochutíme solí a pepřem.

autor: Zuzana Plíšková