Rybí filet po italsku s moravskými prvky

Tento recept je od uznávaného historika Libora Jana, který mimo jiné vydal kuchařku Jihomoravské vaření s vínem. Jeho recepty mohou v tomto a příštím týdnu ochutnat strávníci v některých menzách Masarykovy univerzity v Brně.

Budete potřebovat:

1,5 kg rybích filetů
200 g černých oliv
cca 200 ml oleje
400 g krájená loupaná rajčata (mohou být i v konzervě)
1 lžíce rajského protlaku
200 g cibule
3 stroužky česneku
citron
bazalka
200 g mozzarelly
200 ml červeného vína

Postup:

1. Rybu opláchneme a jen lehce opečeme z obou stran a dáme stranou.

2. Na oleji orestujeme dozlatova pokrájenou cibuli, přidáme nakrájené olivy, trochu protlaku, krátce orestujeme a přidáme rajčata.

3. Podlijeme trochou vody, přilijeme víno a přimícháme nasekanou bazalku.

4. Osolíme a ochutíme utřeným česnekem.

5. Necháme krátce povařit.

6. Na talíři dáme kousek ryby k bramborám, přeléváme omáčkou a sypeme bylinkami a strouhaným sýrem.

autor: Zuzana Plíšková