Czeching rozezněl United Islands of Prague 2015

22. červen 2015

Střelecký ostrov se rozezněl českou hudbou, lidé tančili a Czeching byl u toho! Koncerty, projekce, rozdávání 3D brýlí a USB disků s albem Sever Fashion - to vše se pod taktovkou Radia Wave odehrálo na Český rozhlas Wave stagei v pátek a sobotu. Nechyběli ani vítězové Czechingu 2014 Wild Tides spolu s těsně druhými Manon Meurt.

United Islands of Prague, to je víkend plný dobré muziky, tance a hlavně pražských ostrovů. Radio Wave připravilo program na jednom z nich a o víkendu 19. a 20. června vytáhlo na svoji stage hned několik nadějných českých objevů, které se účastnily projektu Startér. Za všechny jmenujme například Himalayan Dalai Lama, Ghost of You, Blueroom nebo Fred Madison. Czeching hrdě reprezentovali Manon Meurt a Wild Tides.

Nejenom hudbou žil Střelecký ostrov. Wild Tides rozjeli během svého koncertu i zbrusu novou videoprojekci. Krátce před koncertem dostali návštěvníci festivalu 3D brýle, díky nimž si ji mohli užít o dimenzi dál (nebo výš?). Ne že bychom se chtěli chlubit, ale během pěti minut jsme už žádné brýle v ruce neměli a všech 300 s velkým ohlasem putovalo davem. Spolu s brýlemi jsme rozdávali i USB disky s albem Sever Fashion, které Wild Tides jakožto vítězové Czechingu 2014 nahráli v karlínském studiu Českého rozhlasu loni na podzim.

Poslechněte si album Sever Fashion na Soundcloud.

Jak viděl David Loch sobotní vystoupení Manon Meurt a Wild Tides?

Manon Meurt (Český rozhlas Wave stage, sobota 20. 6. 2015, 19:20)

Manon Meurt na United Islands of Prague 2015

Rozmarné počasí. Nepolevující studená fronta, která kosí teploty spíš někam k začátku jara. Kdo se ale rozhodl pro stage Radia Wave, ten se mohl velmi rychle dostat do normy. Rakovnickým Manon Meurt se totiž podařilo podržet dešťové mraky v klidu po celou dobu svého vystoupení a navíc zahřát. Kdekdo je pasuje na zachránce českého shoegazu, v jejich melodiích ale proudí víc než to. Jako vodítko můžou sloužit dynamické bicí, pro "hardcorenormcoráře" pak třeba triko Brutus Símy Kuchárové. Hodnotit je pouze v zajetí delaye a ech může často narazit na blok z tanečních a současnějších vlivů. Živá stage MM sluší a lidem to před jejich podiem sluší s nimi. Vojtěchovo krocení hlučných ploch jeho kytary střídá jemný vokál Katky Elznicové, přičemž dílky jsou vypointované jako žerty Milana Kundery.

Wild Tides (Český rozhlas Wave stage, sobota 20. 6. 2015, 21:00)

Wild Tides na United Islands of Prague 2015

Zato Wild Tides žádné pointy nepotřebují. Energie z vystoupení šlehá do živého a rány pálí. Koukni se na svou, neni na ní: It's only rock n' roll? Lidi vybavení brýlemi na sledování 3D projekce sice vypadají jako roboti, avšak jejich reakce na hudbu jsou plné živosti a spontaneity. Kubovy splihlé vlasy epilepticky lítají, Vegy testuje stabilitu stage někde v úrovni prvních větví starých dubů, které zdobí Střelecký ostrov. Kubovu image osamělého řidiče trucku pak dokreslila nakřápnutá balada zahraná sólo. Zajeď na nejbližší odpočívadlo. Už jsem zažil Wild Tides v lepší formě, na druhou stranu: nedělá dobrou kapelu to, že dokáže rozhejbat, i když se svět sere?

autoři: Marie Němcová , David Loch
Spustit audio