Ivan Hoffman: Redakce Primy říkala to, co si myslí 90 % lidí

6. červen 2016

Podle internetového projektu Hlídacípes.org mělo vedení TV Prima nařídit na začátku loňského září reportérům a editorům, aby migranty představovali jako hrozbu, riziko a předzvěst apokalypsy. Jak je to s nezávislostí zpravodajství v Čechách?

„Každá redakce má vnitřní strategii. Nikde to není tak, že by si každý mohl napsat, co chce. A podle toho pak redakce vybírá reportáže a příběhy, které zveřejní. Nikde to není tak, že by byl každý nezávislý,“ upozorňuje Ivan Hoffman.

Je tak tedy úplně jedno, jestli to redakce Primy nastolila zaměstnancům tak, aby o migraci informovali jako o hrozbě. „Protože ona jim řekla něco, co si myslí 90 % lidí ve společnosti.“ Je pak na každém novináři zvlášť, aby sám sebe přesvědčil, že nelže. „Že není propagandistou, místo novináře.“

Média nejsou pilířem demokracie

Hoffman má jisto v jednom: „Představa, že média jsou hlídacím psem demokracie je pěkná. Ale s realitou se často rozchází. Mít vlastní názor je stále těžší. Jde o to, jestli si ho vůbec můžou dovolit.“ Naráží na fakt, že stále více médií je ve vlastnictví soukromníků.

„Výjimkou je Český rozhlas, Česká televize. Ale ani jejich důvěryhodnost v očích společnosti 100% není.“ Podle Hoffmana je tak v pořádku, že od různých médií dostáváte různé pohledy, které vlastně čekáte.

Jednotlivým novinářům bych nevěřil

„Já vím, že na Seznamu nebo na Primě určitě nenajdu ódu na uprchlíky. Ale zase vím, že pozitivně budou o uprchlících psát na Aktuálně.cz nebo v České televizi,“ myslí si Hoffman. Důležité tak pro něj je číst všechny.

„Jako čtenář bych ale jednotlivým novinářům spíše nevěřil. Určitě teď mluvím i proti sobě.“ Každopádně taková témata, která hýbají společnosti, jsou podle Hoffmana určitě klíčem k zisku, nebo dokonce k politické moci.

autoři: zis , rota
Spustit audio