Top 5 nejčtenějších článků roku 2014 na webu Dvojky

6. leden 2015

Genová manipulace pomocí bylinek. Rady miliardáře, jak být šťastný i bez peněz. Nebo masáž tancem. To je to, co vás nejvíc zajímalo v loňském roce.

Na základě statistických údajů o návštěvnosti stránek vám přinášíme přehled článků, které v uplynulém roce nejvíc zaujaly vaši pozornost. V průběhu měsíce ledna vám přinese několik dalších takových výběrů.

Nejčtenější články jsou řazeny vzestupně. Na 5. místě najdete článek s 7329 přečteními. Na 1. místě pak článek s téměř 20 000 unikátními přečteními.

5. místo

Všechny nemoci pocházejí ze stresu, říká fyzioterapeut Pavel Kloud

Rehabilitaci začal studovat, protože ho bolela záda a lékaři mu nedokázali pomoct. Dnes pomáhá druhým a nedá dopustit na havajské techniky.

Pavel Kloud

Jak tvrdí, nejdůležitější pro zdraví je pozitivní postoj k životu. Pavel Kloud ve studiu mluvil o propojení těla s duchovní sférou.

„Bolesti zad jsou z 80 % spojeny s oblastí ledvin,“ říká například. „Ty signalizují, že v naší duchovní sféře není všechno v pořádku. Že trpíme třeba strachem a úzkostí z budoucna.“

4. místo

Jak být šťastný i bez peněz? Poradí vám miliardář Malý

Řídil firmu, ve které uplatňoval zásady buddhistického myšlení. Prodal ji, protože začal trpět depresemi z toho, že si může koupit všechno.

Libor Malý

A začal přemýšlet o tom, jak by svět mohl fungovat bez peněz. Štěstí je totiž podle Libora Malého v dávání. Jeho teorie tak stojí na ekonomice daru.

„Vycházím z toho, že co jednou začalo, jednou taky skončí. Je to jako s otroctvím. Pravda, kdyby se zrušilo ve své době, svět by se zhroutil. Ale po čase k tomu došlo a svět dál funguje. Stejné to bude i s penězi.“

3. místo

Jaroslav Dušek: Naše minulost je jen hezká hra. Přítomnost je podstatná

Improvizátor, herec, režisér, libretista, kdysi i topič, noční vrátný nebo dělník. Jaroslav Dušek v minulosti prošel vším. Sám ale tvrdí, že v minulosti nežije.

Martina Kociánová a Jaroslav Dušek

Minulost si podle něj jen stále vytváříme, interpretuje.„To je celé tajemné pojetí východního mysticismu. Svět je neustále znovu tvořen. Každým nádechem člověk vytváří novou realitu a nový začátek.“

Přiměje vás Jaroslav Dušek také jít vlastní cestou?

2. místo

Otázka soužití s islámem rozlítila hosty a vyprovokovala k odchodu ze studia Dvojky

Diskuze arabisty Jana Čuříka se spisovatelem Benjaminem Kurasem se skutečně nesla na ostří nože. Přirovnání k nacismu a holokaustu vyprovokovalo spisovatele k odchodu ze studia.

Na čí straně je pravda a právo? Rozhodněte (se) sami!

1. místo

Naši genovou výbavu můžeme pomocí bylinek úplně přetvořit, říká Milan Calábek

Cestovatel a filozof Milan Calábek propaguje epigenetickou fytoterapii. Ta je sice založená na fyzikálním mechanismu, za ním ale stojí duchovní úsilí a spirituální snaha vytvářet svůj osud.

Milan Calábek

Mluví o superbylinách a způsobech, jakým nám pomáhají se stát tím, kým skutečně chceme být. A jak si pomocí bylin udržet ducha mládí.

„Nezabývám se přímým léčením nemoci, ale působením přírodních látek na umlčování nebo aktivaci našich genů, jejichž činnost nebo nečinnost nemoci způsobují. To je zcela odlišná strategie,“ vysvětluje Calábek.

autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.