Kalousek povede kandidátku TOP 09 ve středních Čechách

Až deset procent hlasů v říjnových volbách by mohla získat strana TOP 09. Ukázal to předvolební průzkum Katedry politologie olomoucké Univerzity Palackého. Zakladatel strany Miloslav Kalousek bude kandidovat ve středních Čechách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel TOP 09 - Miroslav Kalousek

Zakladatel TOP 09 - Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec

"Do poloviny srpna pak zveřejníme celé volební kandidátky ve všech krajích," dodal Kalousek s tím, že bývalý ministr informatiky a novinář Vladimír Mlynář, o kterém se také spekulovalo, na žádné z kandidátek nebude. V Praze bude lídrem kandidátky TOP 09 bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Kalousek také připomněl, že TOP 09 nepůjde do předvolební koalice s hnutím Starostové a nezávislí.

"Spolupracujeme s hnutím Starostové a nezávislí, podepsali jsme smlouvu pro celou řadu voleb, ale nebude to předvolební koalice. Kandiduje strana TOP 09, Starostové nás budou podporovat. Některé elitní Starosty dáme na naši kandidátku," řekl Kalousek.

Pokud by totiž TOP 09 udělala předvolební koalici s hnutím Starostové a nezávislí, musela by mít pro vstup do Poslanecké sněmovny právě deset procent. V případě, že ale bude vystupovat sama, stačí jí procent pět. Kalousek nicméně odmítá, že by spojení se Starosty bylo čistě účelové.

"V žádném případě to není předvolební koalice, ani podle zákona, ani podle nálezů ústavního soudu. Tady je precedent v nálezu ústavního soudu, který jasně říká, že členové jiné politické strany či hnutí mohou kandidovat na kandidátkách jiné politické strany, a přesto se nejedná o koalici," zdůraznil Kalousek.

Přečtěte si také:
Předvolební průzkum: ODS vede před ČSSD o více jak osm procent
Starostové a nezávislí dají na kampaň s TOP 09 nejméně pět milionů korun
Top 09 se údajně dohodla s hnutím Starostové a nezávislí na úzké spolupráci

ČRo 1 - Radiožurnál, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme