Cihly plněné minerální vatou vám zajistí zdravé bydlení

3. červen 2017

Chcete stavět z kvalitních přírodních materiálů, které se obejdou bez dodatečného zateplování? Nemusí jít o utopii. Cihly plněné minerální vatou totiž zajišťují zdravé bydlení a díky svým přednostem se používají hlavně na obvodové zdi. Samotnou výplň ale uvidíte jedině před stavbou.

Minerální vata se při stavbě dokonale schová ve vnitřních dutých otvorech mezi voštinami. Otvory jsou kvůli výplni zvětšené na šířku přibližně 4 cm s tloušťkou keramických voštin 2 cm. Tepelná izolace je tedy neustále chráněna keramikou.

Cihly s minerální vatou přitom existují už dlouho, podstatné je ale jejich ideální propojení. Oba materiály jsou přírodního původu, ekologicky nezávadné a jejich spojením získá zdivo vynikající dlouhodobé stabilní tepelněizolační parametry. Pro představu – tvarovka o tloušťce 38 cm obsahuje ve svých dutinách izolaci o souhrnné tloušťce 24 cm. Zdivo tedy už není nutné dodatečně zateplovat a přitom umožňuje difúzi vodních par. Vnější stěna proto napomáhá regulovat vnitřní vlhkost.

Stavíme stejně, jenom s jinou maltou

Stavba probíhá podobným způsobem jako u běžných cihel, ale pracuje se s celoplošně nanášenou tenkovrstvou maltou. Na cihly ji lze aplikovat speciálním maltovacím vozíkem. Správným postavením zdí ale ještě práce nekončí.

Pokud chceme skutečně využít přednosti cihel plněných minerální vatou, nesmíme použít špatnou omítku. Na tento typ cihel se doporučuje použít systémové omítky, které mají výrobci ve svých nabídkách. Nikdy nesmíte nanášet omítky nebo vrstvy, které by vytvořily difúzní bariéru. Pokud chcete mít díky speciálním cihlám v zimě doma teplo a v létě naopak chládek, nezapomeňte také na zastínění oken – žaluzie a rolety.

Spustit audio