Na Mattoniho vilu v Kyselce se vrátila část krovu. Restaurátoři pracují i na dalších stavbách

31. květen 2016

Kyselka u Karlových Varů vstoupila do nové turistické sezóny. Slavnosti se odehrávaly v lázeňském parku. Součástí program byla i série přednášek v obecním kině, někdejším pavilonu pro pitné kůry pacientů.

Příspěvky přibližovaly historii bývalých lázní a rodu Mattoni. Informace o záchraně zchátralých lázní nabídl Miroslav Perout, zástupce obecně prospěšné společnosti, která opravy zajišťuje.

„Horkou novinkou je instalace nového krovu na věž Mattoniho vily a práce směřují k osazení všech krovů na celém objektu. Aby byl objekt konečně zastřešený. Druhou novinkou je činnost restaurátorů v areálu Ottova pavilonu. Ti postupně pracují na obnově secesní kamenné fasády a také obnově kamenných zdobných částí pylonů,“ říká Perout.

Z dalších informací vyplynulo, že řemeslníci pokračují v opravě frontální části lázeňských domů přímo na nábřeží. Zřetelné jsou stavební zásahy na střeše a fasádě domu Vilemína. Nová okna a část fasády svítí na sousedním objektu expedice.

Areál si mohou zájemci prohlédnout prakticky kdykoliv

Když budou respektovat doporučení správců areálu, aby do budov z bezpečnostních důvodů nevstupovali. Pro turisty jsou i letos připraveny komentované prohlídky areálu.

„Komentované prohlídky jsou dvakrát do měsíce. Kdo chce získat aktuální informace, měl by určitě přijít. Rádi ho uvidíme. Nejbližšími termíny komentovaných prohlídek jsou 1. a 26. červen. V obou případech jsou to neděle a prohlídky začínají v 10 hodin,“ doplňuje Miroslav Perout.

Čtěte také

Lidé míří v posledních letech do Kyselky zejména kvůli prohlídce bývalých lázní. Mnozí z nich ale zjišťují, že zchátralé domy v obci nejsou jedinou zajímavostí.

„V sousedícím Radošově máme repliku historického dřevěného mostu, anebo starý kostel, který postupně obnovujeme. Majitelé stáčírny navíc připravují otevření muzea o historii rodu Matttoni. A na to se všichni těší“ dodává na závěr starosta Kyselky Aleš Labík.


autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio