Muzeum v Kyselce ukončilo svou premiérovou sezónu. O expozici byl nečekaný zájem

29. listopad 2016

V Kyselce u Karlových Varů skončila první sezóna muzea věnovaného stáčírně minerálních vod, bývalým lázním a osobnosti Heinricha Mattoniho. Nově vybudovanou expozici si nenechaly ujít téměř čtyři tisíce lidí.

Mnohé z nich nalákal i seriál Já Mattoni. Nedávno jej vysílala Česká televize a prakticky celý podzim byla Kyselka o víkendech v obležení turistů.

Premiérová sezóna muzea Mattoni končila 27. listopadu na první adventní neděli. Zatímco obchodní centra v nedalekých Karlových Varech zažíval první nájezdy předvánočních nakupujících, Kyselka byla oázou klidu. Muzeum leží na kraji hustého lesa nad moderní stáčírnou minerálních vod. V lesním tichu stoupám příkrou cestou a přicházím do rekonstruovaného pavilonu Josefa Löschnera.

„Zájem o muzeum byl mimořádný. Otevírali jsme v polovině prázdnin, a přesto se přišly podívat téměř čtyři tisíce lidí. Největší zájem byl na podzim. Samozřejmě pomohl i televizní seriál,“ říká vedoucí muzea Eva Novotná.

„Lidé jsou zvědavi na expozici, často se ale ptají i na další podrobnosti. Chtějí vědět kde je Ottova kolonáda, Mattoniho vila, rozhledna Bučina anebo lázeňský park. Často se také ptají na stáčírnu minerálek, která je vidět z okna,“ dodává Novotná

I poslední návštěvní den přišla do muzea téměř stovka zájemců. Poslední skupinka jáchymovských turistů odcházela za šera a její členové byli trochu zklamaní.

Löschnerův pavilon v Kyselce

„Nečekali jsme, že je na expozici zapotřebí více než jedna hodina. Musíme prostě přijít příští rok ještě jednou. Až pojedeme kolem, určitě se zase zastavíme,“ říká za skupinku prošedivělý muž.

Muzeum Mattoni provozují Karlovarské minerální vody. Expozice je rozdělená do dvou základních částí. Přízemí evokuje technický provoz stáčírny. První patro představuje zejména historické listiny a fotografie. V promítacím sále je také připravena smyčka historických filmů o Kyselce a dobových reklam. Muzejní sezóna tady opět začne 1. dubna 2017.

autor: zdt
Spustit audio