Ostrov na Karlovarsku zachrání starou železniční stanici

17. březen 2016

Někdejší železniční stanici v Ostrově u Karlových Varů čeká rekonstrukce. Radnice má k dispozici studii, která předpokládá proměnu zchátralého objektu v zázemí pro cyklisty a v malé muzeum zaniklé železniční dráhy.

Zastávka osobních vlaků leží na trase zaniklé trati mezi Ostrovem a Jáchymovem. Z městského úseku se posléze stala vlečka do závodu na výrobu trolejbusů. Jeho výroba ale před časem skončila, a proto se z části trati postupně stala městská cyklostezka.

Budova staré zastávky je v současné době zakonzervována. Nutná je ale celková rekonstrukce, která by budově z doby Rakouska-Uherska vrátila původní vzhled.

„Idea je taková, že bychom zrestaurovali zastávku, která je nyní v dezolátním stavu. Vzniklo by tam malé muzeum, té původní dráhy, protože máme hodně historických fotografií z té doby. Teď máme studii. Připravuje se projekt pro stavební povolení. Když se vše podaří, tak příští rok by se stanice zrepasovala, “říká místostarosta Josef Železný.

Někdejší železniční stanice v Ostrově u Karlových Varů

Zastávka v Ostrově patří mezi poslední dochované objekty někdejší horské lázeňské železnice. Její pravidelný provoz byl zahájen na konci 19. století. Naopak poslední osobní vlak po trati projel v 50. letech minulého století.

Velká část někdejšího drážního tělesa se dochovala a vede po ní nově vybudovaná cyklostezka. Přibližně uprostřed trasy stojí tunel. Velkou část bývalé železnice lemují původní patníky. V Horním Žďáru překonává říčku Bystřice rozpadající se železniční most.

autor: zdt
Spustit audio