Prázdniny v chatkách pod taktovkou táborového vedoucího trávi senioři z Libereckého kraje

13. červenec 2015

Rozdělili se do pěti oddílů, hrají si na středověké rody šlechticů, velí jim zemský rada alias hlavní táborový vedoucí, večer si opékají buřty u ohně a chodí spát do chatek. Jestli si myslíte, jde o letní dětský tábor, tak se vážně mýlíte! Řeč je totiž o prázdninovém seniorském kempu!

V kempu Ráj v Srbsku na Mladoboleslavsku tráví léto důchodci z Liberce, Jablonce nebo Frýdlantu. A věřte nebo ne, smějí se, perou se a dovádějí jako malé děti.

S úsměvem se tady na seniorském táboře už vstává. Na ranním nástupu se lidé víc smějí, než mluví. Pět oddílů, pět barev, pět šlechtických rodů a pět středověkých hradů. Tak to vypadá v Srbsku na aktuálním běhu tábora pro lidi v důchodu.

Sílu dodávají před dopoledním soutěžním kláním pokřiky jednotlivých oddílů. Zelení si vymysleli tenhle: „Nepříteli od hradu hluboká dále. Bráníme našeho Karla Krále!“

A jde se hrát první hra. Kolečko tréninku smyslů zahajují dámy a pánové u Majdalenky, která dává táborníkům se zavázanými očima tajné potraviny. Během dne si senioři potrénují svou paměť i smysly.

Seniorský tábor

Na denní program dohlíží hlavní táborový vedoucí, Michal Dufek z pořádajícího střediska Kontakt. Ráno začíná budíčkem, rozcvičkou přes dopolední hry, oběd a polední klid, odpolední blok aktivit, večerní nástup a pak osobní volno.

„V rámci osobního volna připravujeme doprovodný program, kterého se účastníci tábora mohou účastnit, ale nemusí,“ doplňuje Dufek a dodává s úsměvem: „Na rozdíl od táborů ale tady není večerka, nebodujeme pořádek a ani nekontrolujeme dění na chatkách.“

„Dělá mi dobře, že se o ty starý lidi někdo zajímá. To oceňuju, že nás nutí přemýšlet a trochu se hýbat a navíc je i legrace. Já jsem sama doma, tak pro mě je to přínos,“ konstatuje Valerie Macháčková.
Paní Valerie už na táboře byla v dětství. Na rozdíl od ní, paní Marie Macková, je na prázdninovém kempu vůbec poprvé.

„Je mi 73 a jsem poprvé na táboře. Parta je bezvadná – jela jsem sem kvůli tomu, že se pobavím se ženskýma a s celou partou, uzavírá paní Marie.

autor: sas
Spustit audio