Rallye Dakar byla zrušena!

4. leden 2008

Na Štědrý den byli poblíž města Aleg na severu Mauretánie nedaleko hranic se Senegalem zabiti čtyři francouzští turisté a o několik dnů později při násilnostech na severovýchodě země zahynuli i tři vojáci. To byla zpráva, která odstartovala diskusi o letošním jubilejním 30. ročníku legendárního Dakaru. Před polednem vydaly agentury zprávu, že rallye byla z bezpečnostních důvodů zrušena.

Briefing v portugalském Lisabonu, odkud měla rallye startovat, skončil před malou chvíli a byl na něm i náš reportér Jan Říha. Dobré odpoledne...

"Ve 13:03 bylo oficiálně oznámeno zrušení soutěže kvůli ohrožení bezpečnosti účastníku Rallye Dakar. Hlavní důvody jsou na jedné straně vražda 4 Francouzů a také aktivity Al-Kájdy na území Maroka a Mauretánie."

Co vám organizátoři vlastně oznámili a jak své rozhodnutí zdůvodnili?

"Organizátoři oznámili, že legenda Rallye Dakar nekončí, že zrušení tohoto ročníku neznamená, že příští rok se rallye nepojede. Objevují se spekulace o tom, že by to měl být konec Rallye Dakar na území Afriky a že by se mohla jet na území Jižní Ameriky. Každopádně, znamená to obrovské finanční ztráty pro týmy i pořadatele, takže uvidíme, co to s Rallye Dakar udělá."

Jaké jsou reakce na zrušení letošního ročníku?

"Je to šok, protože všichni doufali, že bude oznámeno, že se změní trasa rallye. Bohužel, nestalo se tak a teď se každý musí smířit s tím, že přijde o velké peníze a možnost postavit se na cílovou rampu u Růžového jezera."

O bezpečnosti soutěže v Africe se mluví už několik let, byly zrušeny etapy na území Mali. Dá se odhadnout její budoucnost?

"Myslím si, že pořadatelé udělají maximum pro to, aby tato legenda, která je dnes i významnou obchodní značkou, neskončila. Bezpečnostní situace v Africe je opravdu vážná a pořadatelé se budou muset zamyslet nad tím, zda rallye nepřesunout jinam. Bude to určitě těžké, ale to ukáží až následující měsíce."

autor: jař
Spustit audio