O životnosti brzd rozhoduje každý sám

8. listopad 2011

Člověk většinou o své věci pečuje, ať je to mobilní telefon, notebook, dům nebo auto. Údržba totiž zajistí nejen delší životnost a zpravidla také větší komfort, ale také větší zisk při případném prodeji. Jak se tedy starat o brzdy, aby dlouho vydržely?

Mechanici v autoservisech by o přístupu jednotlivých zákazníků ke svým autům a motorkám mohli napsat tlustou knihu. Největší rozdíly jsou zpravidla u těžce zkoušených strojů – například u dodávek nebo třeba skútrů městských poslíčků.

„Jsou známy případy, kdy řidič navštíví servis kvůli opotřebovaným brzdovým destičkám už po 30 tisících ujetých kilometrech, ale běžně je dosahováno zhruba dvojnásobné životnosti,“ říká František Kepka, technický manažer ze společnosti Federal-Mogul.

Životnost brzd totiž závisí především na řidiči a jeho jízdním stylu. „Řidič ovlivňuje životnost brzdových destiček a kotoučů z více než padesáti procent. Nejlepším prostředkem k zajištění dostatečné životnosti a funkce brzd je předvídání situace v dopravě.“

Destičky se mění třikrát častěji než kotouče

Jízdní styl by správný řidič měl přizpůsobit aktuálnímu naložení vozu, kvalitě silnice a pochopitelně i ročnímu období. Jen tak může být jízda maximálně plynulá a předvídavá. „Péče o brzdy začíná po namontování nových brzdových destiček a kotoučů, protože je nutné, aby se navzájem přizpůsobily. Období trvá zhruba 100 až 150 kilometrů a dojde k tomu, že víc než 90 procent plochy brzdových destiček je v kontaktu s brzdovým kotoučem.“

V dalších pěti stech kilometrech bude prozíravý majitel destičky takzvaně vypalovat. „Brzdový systém by měl být zatěžován do vyšších teplot, aby se vypálila povrchová směs brzdových destiček, aby se vytvrdily a bylo dosaženo požadovaných brzdných vlastností.“

Pokud budete kromě destiček měnit i kotouče, měli byste ideálně použít oba komponenty od jednoho výrobce, aby byly maximálně sladěny. Životnost kotoučů oproti destičkám je podle odborníků průměrně trojnásobná. „Brzdové destičky se vymění třikrát, zatímco brzdové kotouče pouze jednou, to je poznatek z praxe,“ uzavírá František Kepka.

Pokud budete s brzdami a vůbec i s autem zacházet mírně a budete se věnovat servisu, vůz se vám odvděčí prodlouženou životností.

autor: pek
Spustit audio