Moravskoslezský kraj hledá nové autobusové dopravce na meziměstské linky

18. srpen 2017

Moderní nízkopodlažní autobusy s klimatizací a internetovým připojením, kde jízdné zaplatíte bez nutnosti hledat drobné. Ještě teď je to spíše výsada pouze dálkových spojů. Moravskoslezský kraj do příštího roku vybere nové provozovatele regionálních linek. A právě zvýšení komfortu pro cestující bude jednou z hlavních podmínek.

Až 770 autobusů na regionálních linkách jezdí po silnicích Moravskoslezského kraje. Do tří let by prakticky všechny měly být úplně nové. Hejtmanství vybírá nové dopravce a žádá moderní vybavení vozidel.

„Klimatizace, nízkopodlažnost, WiFi, LCD panely, USB nabíječky. A chceme autobusy na CNG,“ vyjmenovává podmínky náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka (ODS).

Kraj už podle nových podmínek vyhlásil výběrové řízení na dopravce v oblasti Frýdlantu nad Ostravicí. Podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu Iva Murase nebude cena jediným kritériem výběru. „Deset procent jsou body za procento nízkopodlažnosti a procento CNG,“ upřesňuje Muras.

Motivací pro výměnu autobusů bude možnost získat finanční bonusy od hejtmanství. První se týká dotací z evropských fondů na nákup vozidel. Pokud dopravce evropský příspěvek získá, kraj mu navíc pošle 10 procent. Druhým impulsem má být odměna za zvýšení počtu pasažérů.

„Pokud se jim podaří zvýšit počet cestujících o 5 procent, tak jim vrátíme nebo dáme jim bonus ve výši 5 procent tržeb. Takže i ti dopravci budou motivováni, aby dělali na svých stránkách reklamu, aby měli příjemné řidiče,“ vysvětluje Jakub Unucka.

V kraji dosud jezdí 10 dopravců, kteří letos dostanou z pokladny hejtmanství téměř 700 milionů korun na pokrytí ztráty.

Po silnici jezdí stovky aut denně včetně linkových autobusů

Pavla Strouhalová, ředitelka největšího dopravce Arriva Morava, nové podmínky a možnosti bonusů vítá. „Každopádně obecně podmínky tendru jsou velmi složité, jsou velmi náročné a pro každého dopravce znamenají spoustu komplikací a spoustu úvah, co se bude v příštích 10 letech dít,“ upozorňuje na komplikovanost Strouhalová.

Jízdné se v nových autobusech měnit nebude. Od příštího prosince navíc lidé za jízdenku ve všech spojích zaplatí kartou nebo mobilem.

autor: Michal Polášek
Spustit audio