Pětina řidičů překračuje v Bílovci rychlost. Obec zvažuje pořízení radaru

4. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Na jízdu Ostravskou ulicí v Bílovci už možná na podzim část řidičů nebude vzpomínat úplně v nejlepším. Cesta svádí k rychlé jízdě a proto tam město chce instalovat trvalé měření rychlosti. Pokud se potvrdí data z nedávného měření, budou úředníci vystavovat denně až 40 pokut.

Ulice Ostravská je široká a rovná jako pravítko. Neuplyne ani deset vteřin, aby okolo neprojelo byť jen jedno auto.

„I když teď už je omezení tam na začátku město, posunuli ho o několik desítek metrů, takže už si dávají více pozor, že začíná město a tedy omezená rychlost, ale není to nijak zvlášť, jako že by všichni dodržovali tu předepsanou,“ říká paní Lenka.

„Je to rovný úsek silnice svažující se mírně ze směru z Bílovce ven, což láká řidiče ke zvýšení rychlosti. Je tady základní škola, kulturní dům, hřiště, hřbitov,“ vysvětluje velitel bíloveckých strážníků Pavel Kudela.

Pořízení systému úsekového měření ale ještě není úplně jisté. V internetové anketě se téměř dvě třetiny hlasujících postavily proti. Radní naproti tomu mají doporučení policie i vedoucích organizací se sídlem na ulici. A o nutnosti instalace chtějí přesvědčit zastupitele i pomocí analýzy provozu.

„Dvacet procent řidičů překračuje povolenou rychlost v daném úseku a z toho pět procent překračuje rychlost více než 70 kilometrů za hodinu,“ shrnuje výsledky nedávného osmidenního měření rychlosti starosta Bílovce Pavel Mrva (ČSSD).

Úsekové radary by v nejdražší variantě vyšly na dva miliony korun a montovaly by se v listopadu. Město by muselo přijmout až dva nové pracovníky na vyřizování přestupků.

„Jejich mzdové náklady budou hrazeny právě z výtěžků pokut. Předpokládá se, že maximálně do jednoho roku by celá záležitost měla být uhrazena a měla by už být samofinancovatelná,“ dodává bílovecký starosta.

Podobný systém funguje už několik let v nedalekých Odrách. A právě teď testuje Ředitelství silnic a dálnic stejné zařízení v klimkovickém dálničním tunelu. Pokuty mají rychlým řidičům začít chodit už na jaře.

autor: Michal Polášek
Spustit audio