V Bílovci plánují zábavní park za 400 milionů korun. Vyrůst má vedle hřbitova

8. srpen 2017
Dobré odpoledne

V Bílovci by mohl vyrůst velký zábavní park. Město si od toho slibuje pracovní místa a podporu rozvoje. Jenže rozsáhlý komplex znamená i zvýšenou dopravu. Rekreační areál má navíc stát vedle místního hřbitova. Radnice tvrdí, že s investorem oba problémy vyřeší.

S místostarostkou Bílovce Sylvou Kováčikovou (SNK ED) si prohlížíme čerstvě sklizené kukuřičné pole. Za dva roky tady bude možná stát obří zábavní park.

„Vytváří to až 100 pracovních úvazků. Zároveň mohou přijít příležitosti pro místní podnikatele, jak toho pohostinského charakteru, tak možná i pro takové ty budoucí záměry města, jako když jsme chtěli postavit koupaliště, ale kupní síla bíloveckých není nikdy tak velká, aby to nebylo vysoce ztrátové,“ říká místostarostka.

Do zábavního parku chce developerská firma investovat až 400 milionů korun. „Očekáváme velkou poptávku i ze zahraničí, zejména z Polska, blízkých Katovic. Vyloučit nemůžeme ani Slovensko a blízké Německo. Dojezdová vzdálenost do místa parku je řádově hodina a to obnáší 2,5 milionu lidí,“ říká ředitel projektu Ivan Lackovič.

Parkoviště má pojmout až 600 aut. Podle radnice se ale zvýšení dopravy města nedotkne. „Hlavní přivaděč odtud z dálnice od Bravantic, kde předpokládáme, že bude největší klientela od Ostravy, a směrem od Polska, tak je de facto na úplném okraji Bílovce,“ dodává místostarostka.

Za posledními hroby v zadní části bíloveckého hřbitova se otevírá pěkný výhled do krajiny. Jenže právě na poli za plotem by měl zábavní park vyrůst.

„Vzhledem k tomu, že je tady už fotbalové hřiště a je tady hluk, tak zas nevidím takový problém,“ myslí si slečna Tereza, kterou jsme zastihli u jednoho z hrobů.

Místostarostka Sylva Kováčiková ujišťuje, že pieta narušená nebude: „Zábavní zařízení bude v těsné blízkosti stávajícího zemědělského areálu a kulturního domu a parkoviště by mělo být vlastně až u toho hřbitova.“

Ochotu přizpůsobit projekt místním podmínkám slibuje také investor. Pokud v září bílovečtí zastupitelé dohodu schválí, stavět se začne v příštím roce.

autor: Michal Polášek
Spustit audio