Začínajícím podnikatelům bude od léta v Moravskoslezském kraji pomáhat Inovační centrum

23. březen 2017

Moravskoslezský kraj chce víc pomáhat s podnikáním začínajícím firmám. Nedávno odkoupil část akcií ostravského Vědecko-technologického parku za víc než 400 tisíc korun. V jeho rámci má vzniknout do léta nové Inovační centrum. To má vytvořit zázemí všem lidem, kteří zkoušejí podnikat.

„Pomohli hodně, protože podnikat není pro studenta úplně jednoduché. A od nápadu k produktu vede dlouhá cesta,“ říká Juraj Kisztner, který se spolu s kolegou Tomášem Kafkou účastnil programu pro začínající podnikatele Green Light, kde uspěl hned s několika nápady. K dispozici měl podobně jako další lidé celý tým specialistů z Podnikatelského inkubátoru Vysoké školy báňské-Technické .

„Učí se věci, jako je ověřování toho svého podnikatelského záměru, upoutat zákazníky. Učí se věci z oblasti financí, účetnictví a práva. Máme tady spoustu lektorů z praxe z velkých českých firem, kteří jsou do programu mentorsky zapojeni,“ potvrzuje Veronika Čerbáková z VŠB-PR Green Light.

V době, kdy těžký průmysl v regionu řeší krizi, by právě podobné krajské zařízení mělo nabídnout komplexnější služby. Inovační centrum má do léta vzniknout při Vědecko-technologickém parku.

„Tento kraj byl vždy postaven na tom tradičním průmyslu a my hledáme cesty, jak se dostat směrem k tomu novému, k novým technologiím, které, myslím si, tady mají své místo. Cílem je podpořit lidi, kteří chtějí začít podnikat. A také jde o podporu těch, kteří tady už nějakým způsobem fungují,“ vysvětluje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Pracovníci Inovačního centra mají pomáhat s hledáním investorů a celkovým rozvojem podnikání. Zájemci se tak například dostanou k radám od špičkových manažerů z praxe a úspěšných podnikatelů.

„Samozřejmě půjde o nějaké kmenové zaměstnance, bude tam ředitel, který se o to bude starat, bude mít svou podporu. Ale spíše se jde cestou najímání lidí, kteří mají zkušenosti třeba s danou oblastí, s daným produktem, aby mohli nějak pomoci,“ dodává hejtman.

Moravskoslezský kraj bude v rámci Inovačního centra spolupracovat s ostravskou radnicí. Počítá také se zapojením regionálních univerzit.

autor: stj
Spustit audio