Ivana Šuláková: Drogy a rodiče

2. říjen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Žáci škol na Karvinsku experimentují s tvrdými drogami. Odhalily to testy, které se před časem uskutečnily v Orlové a v Bohumíně. Pokud bydlíte třeba na Bruntálsku nebo Novojičínsku a zrovna si říkáte, že u vás to tak hrozné nebude, nebuďte zaslepeni.

Možná jste si v našem zpravodajství v tomto týdnu všimli zajímavé informace o testování dětí na drogy v Bohumíně. Šlo o veřejnou akci zaměřenou na zdraví, jejíž součástí byla i ukázka toho, jak fungují testy na opiáty. Rodiče a jejich děti si to mohli vyzkoušet přímo na náměstí.

Zájem prý byl veliký. Možná souvisel i s nedávným testováním místních školáků. Připomenu, že šlo o laboratorní rozbor odpadních vod tří bohumínských základních škol, které ukázaly výrazné stopy po marihuaně, extázi a pervitinu.

Městská policie tak chtěla upozornit na problém, který je všudypřítomný. Děti ze základních škol jsou pravidelnými uživateli drog. Distributoři na ně číhají prakticky všude, v parcích, poblíž škol, dokonce mají své pomahače mezi samotnými dětmi.

Pro rodiče je prakticky nemožné zabránit tomu, aby jejich děti s takovým pokušením přišly do kontaktu. Mohou ale včas zabránit tomu, aby se na drogách staly závislými. A právě na to se je snažili tento týden upozornit bohumínští strážníci, když testování na drogy ukazovali.

Kvituji, že mámy a tátové měli zájem, stejně jako o testery, které jim v Bohumíně strážníci rozdávají. Svědčí to o jednom - jsou opatrní. Nejsou slepě důvěřiví, když jde o jejich děti.

Sama jako rodič dobře vím, jaké to je, připustit si, že váš vlastní potomek není dokonalý. Že má své chyby, že i on může páchat nepravosti nebo třeba - užívat drogy.

Zaslepená důvěřivost rodičů je cestou do pekel, ze které už nemusí být návratu. Už naše babičky říkávaly: důvěřuj, ale prověřuj. A s drogami u dětí to platí dvojnásob!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.