Odchody a návraty válečných hrdinů ukazuje nová výstava v hrabyňském památníku

13. červen 2016

Dvě nové expozice můžete v letošní sezóně navštívit v hrabyňském Památníku 2. světové války. Kromě nedávno otevřené části věnované lidickým dětem je to i dočasná výstava Odchody a návraty.

Výstavu najdete ve správní budově památníku, kde představuje osobnosti spjaté se zahraničním odbojem i způsoby, jak lidé za války prchali z okupované vlasti.

„Náš region je typický tím, že přes něho přecházely význačné osobnosti. Přecházely buď hornickými štolami, nebo se díky železničářům ukrývaly v železničních vagonech,“ vysvětluje vedoucí památníku Kamila Poláková, proč je jedna část věnovaná převaděčství.

Jak ti lidé cestovali, si na výstavě můžete vyzkoušet také. „Je to taková interaktivní část. A pro region to bylo opravdu typické, tak proto tady je,“ dodává vedoucí.

„Stojí to za to. Tam je uniforma, zápisy, dobové věci,“ pochvaluje si novou výstavu jeden z návštěvníků, který si zrovna prohlíží vitrínu s pistolemi a uniformou vloni zesnulého Mikuláše Končického.

Kromě jeho životního příběhu se tady lidé seznámí i s dalšími osobnostmi, které v zahraničí bojovaly za svobodu okupované vlasti. „Z regionálních osobností tady vidíme třeba Viléma Dvořáka, rodáka z Chlebičova u Opavy. Nebo tady máme Boleslava Ivánka, to je rodák z Palkovic. Máme tady také Jana Kubiše, který odtud sice nepochází, ale v Opavě absolvoval základní vojenskou službu,“ připomíná Kamila Poláková.

Čtěte také

Najdete tady také osobnosti spjaté s Hlučínskem, což je oblast, která byla dlouhou dobu tabuizována, protože tamní muži museli rukovat do Wehrmachtu. Mnoho lidí o tom nemohlo mluvit.

Výstava Odchody a návraty v hrabyňském památníku

„Ne, že bychom chtěli tyto osobnosti oslavovat, ale ti lidé neměli jinou možnost. Takových osobností bylo v regionu hodně a mnozí potom přeběhli na druhou stranu a o nich my tady také informujeme,“ uzavírá vedoucí památníku Kamila Poláková, která k výstavě připravila i edukační programy pro děti.

Výstava Odchody a návraty bude k vidění ve správní budově památníku po celou letošní sezónu. A více se dozvíte poslechem záznamu našeho magazínu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Výstava Odchody a návraty v hrabyňském památníku
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio