Ostravské Divadlo Jiřího Myrona zve diváky na procházku po Sunset Boulevard

21. únor 2015

Národní divadlo moravskoslezské objevuje pro české diváky muzikálový hit. Vrcholné dílo zřejmě nejslavnějšího muzikálového skladatele Andrewa Lloyda Webbera totiž nastudovalo jako první tuzemská scéna.

Příběh ze zákulisí hollywoodského filmu ale není jediný Webberův muzikál, který divadlo nabízí. Na repertoáru má totiž ještě dva další tituly, které patří k muzikálovým klenotům. To se zatím nepovedlo žádnému divadlu u nás!

Nejdřív to byl Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, vloni Evita a teď i vysněný Sunset Boulevard. Podle šéfa souboru opereta/muzikál Patricka Fridrichovského v tom ale původně nebyl záměr.

„Nebylo to tak, že bychom si na začátku řekli, že to bude přímo takhle. Ale ta šňůra do sebe začala zapadat nejen podle těch titulů, ale i podle toho typu souboru, který máme. Muzikál Andrewa Lloyda Webbera patří za posledních 40 let k tomu nejlepšímu v muzikálové dramaturgii, co bylo napsáno a realizováno. A Sunset Boulevard je teď to opravdu nejvyšší, co se dá dosáhnout,“ říká Fridrichovský.

O uvedení muzikálu v minulosti usilovalo už několik domácích divadel. Licenci ale zatím získala jen Ostrava, která si tím připsala nejen českou, ale dokonce i východoevropskou premiéru!

„Pro mne je to příběh o nenaplněných ambicích a nenaplněných snech, o touze po návratu,“ Vysvětluje režisérka Gabriela Petráková.

Hlavní hvězdou muzikálu je totiž stárnoucí herečka Norma Desmondová, kterou z výsluní sesadil nástup zvukového filmu. Její jedinou nadějí na comeback je Joe Gillis, mladý neúspěšný scénárista, který dluží, kam se podívá. V Ostravě se v jeho roli střídají domácí Roman Harok a hostující Tomáš Savka.

„Tenhle muzikál je vlastně o pravdě. O tom, jak ta fabrika funguje. A opravdu je to fabrika na filmy a na umění. A jak ty lidi umí vycucnout a odhodit,“ říká Savka.


Předlohou k muzikálu Sunset Boulevard byl stejnojmenný film Billyho Wildera, který v roce 1950 odhalil jako první drsné zákulisí hollywoodské továrny na sny. Ve Spojených státech ho kvůli tomu dokonce na čas zakázali promítat. Muzikálový hit se z něj stal v roce 1993, kdy se scénářem nadchnul skladatel Andrew Lloyd Webber.

A přesně to stalo i hvězdě němého filmu Normě Desmondové, kterou v Ostravě ztvárňuje Hana Fialová v alternaci s Katarínou Hasprovou.

Do češtiny muzikál Sunset Boulevard přebásnil Michael Prostějovský. Sami tvůrci se ale během inscenování museli držet původní předlohy, nesměla se měnit doba ani celkové vyznění příběhu. Muzikálový hit tak ostravské publikum uvidí v takové podobě, jak ho uvádí velké scény v Evropě i v Americe.

Sunset Boulevard měl v Národním divadle moravskoslezském premiéru ve čtvrtek 19. února. Druhá premiéra muzikálu začíná v ostravském Divadle Jiřího Myrona dnes v 18:30.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio