Seznam památkově chráněných budov v Českém Těšíně se rozrostl o dvě výstavní vily

9. leden 2017

Český Těšín se může pochlubit nově památkově chráněnými vilami. Radnici se podařilo prosadit dvě stavby na seznam památek i přes původně odmítavý postoj Krajského úřadu. Na obnovu obou staveb teď může díky razítku lépe dosáhnout na dotace. Místní jsou na bohatě zdobené budovy v městské památkové zóně dodnes hrdí.

„Nacházíme se před budovou mateřské školy, která byla před nedávnem prohlášena za kulturní památku. Jedná se o neorenesanční vilu, kterou postavil těšínský stavitel Fritz Fulda podle projektu vídeňského architekta Julia Mayredera v roce 1899,“ říká referentka památkové péče městského úřadu Beata Křenková.

K památkovým hodnotám patří mimo jiné ztvárnění fasády s výraznými neorenesančními štíty a dekorace zdobnými kamennými prvky ve štítu, sokl s kvádříkovou bosáží, bohatě provedený kamenný portál kolem vstupních dveří.

„O přidání na seznam chráněných památek jsme usilovali my sami. Chceme chránit výjimečné architektonické památky a skutečnost, že jsou na seznamu, nám umožňuje usilovat o příspěvky z různých programů na jejich obnovu,“ vysvětluje referentka.

Vila v ulici Smetanově z roku 1930 je pak ukázkou tradicionalistického pojetí vilové architektury čerpající z koncepce oblíbeného anglického halového domu a dokladem meziválečné architektury Českého Těšína s dochovaným interiérem.

Fuldova vila v Českém Těšíně

V českém Těšíně je v současné době 16 památkově cenných objektů, mimo jiné budova Střelnice, římskokatolický kostel a kostelík v Koňákově stejně jako objekt bývalé synagogy, budova gymnázia, tři kapličky, dvě sochy Jana Nepomuckého, starý kříž, soubor staveb komunálního hřbitova, výpravní budova železniční stanice a pomník solidarity.

autoři: tif , stj
Spustit audio