Jak vybrat vánoční stromek? Kradený smrdí!

4. prosinec 2015

Blíží se Vánoce a s nimi i výběr vánočního stromku. Podle zahrádkářských odborníků Ludmily Duškové a Jana Kopřivy ale nemáte zapomenout ani na barborku.

Podle Jana Kopřivy je dnes trh zaplavený stromky černé jedle a sehnat klasický smrček je docela problém. Stejně je na tom borovička. „Nicméně ohromný výběr je v jedlích. Vybere si určitě každý,“ dodává. Do stojanu by se vám měl vejít jak silnější kmen, tak i 2–5 l vody. Voda prodlouží trvanlivost stromku.


Kradený stromek smrdí
Sám si v lese uříznout strom znamená na 99,9 % velmi vysokou pokutu. Navíc lesníci natírají před Vánocemi stromy zapáchající látkou, kterou v lese neucítíte, ale doma to s ním nevydržíte!

Čtěte také

Doma ho dejte rovnou do nádoby s vodou. Pokud voda ubývá, je to v pořádku. Pozor! Je taky důležité ho „oteplovat“ pomalu. Není dobré ho z venkovního mrazu hned přenést do pokojových +25° C.

Jak vybrat stromek?

Ludmila Dušková si vybírá stromky v květináčích, které v paneláku vydrží dlouho. Ale ne každý je vhodný pro zasazení do půdy po skončení svátků. A jak ho vybrat?

  1. Prohlédněte jeho kořeny, květináč obraťte a zjistěte, jestli kořeny nekoukají otvory (takový stromek je totiž v květináči už několik let a je vhodný pro zasazení na zahradu)
  2. Zkontrolujte zeminu kolem stromečku, když už tam roste tráva (nebo něco jiného), tak opět půjde dobře zasadit. Pokud ne, tak byl do květináče zřejmě zasazený nedávno a na zahradě se vám neuchytí.
  3. Zkuste se stromkem lehce zatřást, pohnout s ním. Pokud má pevné kořeny, nic mu neuděláte.

Samopěstitelé vánočních stromečků

Jsou lidé, kteří si sami vypěstují stromek v květináči, který používají o Vánocích. „Do bytu ho ale můžete dát až těsně před, nejlépe až na Štědrý den. Zpátky na zahradu by měl jít co nejdřív. Protože v pokojové teplotě vám začíná rašit, a to už během jednoho týdne.“

Potom ho musíte postupně umisťovat do chladna, tedy ne rychle a najednou. A na terase nebo na balkoně ho klidně nechejte až do března, když ho můžete zasadit.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio