Zapomeňte na fastfoody a bufety! Každé sousto je třeba 20krát přežvýknout

12. prosinec 2015
Glosa Pavla Maurera

Milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer má problém s jedním zlozvykem. Válčí s ním sice zatím spíš neúspěšně, ale nevzdává se. Tím zlozvykem je hltání u jídla. Nepolykáte také kusy jídla jako psi?

Jeden zlozvyk nedokážu svého syna odnaučit, totiž aby nejedl rychle, aby nehltal, aby nepolykal kusy jídla jako pes. Proč vlastně jedí děti rychle? Proč do sebe hází jídlo, jako kdyby zítra měl začít hladomor? Musím svého syna pořád upozorňovat, ať si ukrajuje menší porce a pořádně to všechno pokouše. Jenže on na to, že za to nemůže. Zvyk ze školy je prý železná košile.

Nejspíš ano. Všechno začíná už ve školní jídelně – fofr, řev a stres. Hlavně abychom to měli všichni rychle za sebou – děti, pedagogický sbor i kuchařky. Všichni už při polévce touží dělat něco jiného. Učitelé si představují, jak si uvaří kávičku v klidu svého kabinetu, žáci se těší na hřiště nebo na Facebook a kuchařky už toho mají od rána plné zuby a chtějí domů.

Čtěte také

Jogíni hlásají, že tuhou stravu je třeba pít a tekutou kousat. Každé sousto bychom měli nejméně 20krát překousnout jako přežvýkavci. Tím chráníme svůj žaludek, užijeme si a vychutnáme každý kousek jídla a také sníme celkově méně než obvykle. I to je nezanedbatelný fakt.

Jenomže koho v naší rozvinuté civilizaci zajímá pomalé jídlo? Náš svět je orientován zcela opačně – rychle uvařit, rychle sníst a jede se dál! Všechny fastfoody, bufety „na stojáka“, bistra a kantýny tomuto konzumačnímu kvapíku běží v ústrety. Ale nejhorší ze všeho jsou asi opravdu původní zlozvyky ze školy. Tam se učíme spěchat prakticky všichni.

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Mám malé předvánoční přání. Kdyby se tak našel nějaký osvícený ředitel a vytvořil ideální jídelnu snů! Nikdo nikoho nepředbíhá ve frontě, jí se pomalu, je ticho a nikdo na nikoho nepospíchá, aby už uvolnil místo u stolu. Jsem si jist, že by takový ředitel školy udělal pro bříška, psychiku a zdraví svých žáků určitě víc než zavedením automatů na slazené sušenky a limonády. Já bych mu klidně navrhl řád zlaté vařečky a zvýšil učitelský plat na dvojnásobek.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio